10-09-2021

Predstavnici Ministarstva ekologije i JPMD učestvovali na radionici u Marseju

Predstavnici Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom učestvovali su na radionici za projekat “Build back a blue and stronger Mediterranean” koja je, u organizaciji Med Fonda i Med Pana, održana u Marseju.


Foto: JPMD

Na radionici su učestvovali: državni sekretar dr Danilo Mrdak, rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima u Direktoratu za prirodu Ivana Stojanović, predstavnice Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore - pomoćnik direktora Ivana Franeta i koordinatorka Službe za održivi razvoj Dijana Došljak.

Kako su kazali iz Ministarstva, projekat će se finansirati iz regionalnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredine u iznosu od pet miliona eura, u Albaniji, Alžiru, Crnoj Gori, Libanu, Maroku i Tunisu.

"Ovaj regionalni projekat, od posebnog značaja i za Crnu Goru, dolazi u pravom trenutku, imajući u vidu da je ovo godina koju će obilježiti proglašenje morskih zaštićenih područja u Crnoj Gori. U aprilu ove godine donijeta je Odluka o proglašenju zaštićenog područja Park prirode “Platamuni”, u toku je procedura za proglašenje Parka prirode “Katič”, dok se do kraja godine očekuje zaštita područja Stari Ulcinj", rekao je državni sekretar, dr Mrdak.

Fokus projekta je na podršci uspostavljanju efikasnog upravljanja morskim zaštićenim područjima u Mediteranu, kroz obezbjeđivanje tehničke podrške, značajnih finansijskih sredstava za svakodnevno upravljanje područjima, izgradnju kapaciteta, razmjenu iskustava o upravljanju na nivou Mediterana i šire.

Akcenat je, kako su pojasnili iz resornog ministarstva, i na međunarodnoj saradnji u ovoj oblasti, a implementacija projektnih aktivnosti će otpočeti u julu 2022. godine, i to u trajanju od pet godina.

Radionica je organizovana na marginama Svjetskog Kongresa za konzervaciju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Ovaj kongres se održava od 03. do 11. septembra s glavnom temom “Otpornost je u našoj prirodi”, i okuplja donosioce odluka, predstavnike civilnog društva, biznisa i akademske zajendice, sa ciljem očuvanja životne sredine i predlaganja održivih rješenja koje priroda nudi za globalne izazove.

"Kongres ima za cilj da unaprijedi način na koji upravljamo prirodnim resursima i životnom sredinom za ljudski, društveni i ekonomski razvoj, pozivajući na dijalog sve aktere društva, posebno u kontekstu potrebe obezbjeđivanja održivog razvoja tokom i nakon pandemije Covid-19", zaključuje se u saopštenju.