13-04-2023

Retroaktivna isplata iz Alimentacionog fonda neće biti moguća

Pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda, prema izmjenama Zakona, koje treba da usvoji Skupština Crne Gore, priznavaće se od dana podnošenja zahtjeva, a ne za raniji period. Retroaktivnost će se odnositi samo na dokazivanje vremenskog perioda u kojem roditelj nije ispunjavao tu obavezu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju neće biti moguća isplata dugovanja na ime alimentacije za mjesece prije pokretanja tog postupka, kako je do sada tumačeno u centrima za socijalni rad.

Nakon što je Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore osporio tumačenje centara koji su retroaktivno priznavali neisplaćeno izdržavanje, obustavljene su sve isplate iz Alimentacionog fonda i pokrenuta procedura izmjena Zakona, kako bi se prezicirale nejasnoće.

Od početke primjene Zakona o privremenom izdržavanju, odnosno od osnivanja Alimentacionog fonda, izvršena je isplata na osnovu 21 rješenja centara za socijalni rad, za šta je opredijeljen ukupan iznos od 23.159 eura. Sva druga rješenja, koja su pripremili centri i dostavili Alimentacionom fondu moraće da budu korigovana u skladu sa izmjenama Zakona. To se navodi i u novoj verziji Zakona, o kojem je rasprava završena danas. Poslanici će, kako je rečeno, nastaviti rad naredne sedmice, kada bi mogao biti usvojen i ovaj Zakon.

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, centri su i nakon obustave isplata i pokrenutih izmjena Zakona nastavili da primaju zahtjeve za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece.

Predloženim izmjenama, „pravo na privremeno izdržavanje priznaje se na osnovu člana 5 ovog Zakona počev od dana podnošenja zahtjeva, u visini iznosa koji je utvrđen u skladu sa članom 9“.

Iz Alimentacionog fonda su ranije pojasnili da je prema tumačenju Ministarstva rada i socijalnog staranja, pravo na alimentacije primjenjivano 12 mjeseci unazad od dana podnošenja zahtjeva.

„U članu 8 stav 1 Zakona nigdje nije bilo precizirano da se pravo priznaje za period od 12 mjeseci. Ima član 5 stav 4 u kojem se kaže da ukoliko nisu plaćene dvije prosječne alimentacije u posljednjih 12 mjeseci da dijete ima pravo na privremeno izdržavanje, ali to je uslov za ostvarivanje ovog prava“, pojasnio je prošle sedmice načelnik Alimentacionog fonda Milovan Vujović.

Izmjenama Zakona biće riješen, kako se očekuje, i problem dokazivanja neizmirivanja obaveza, jer će za to ubuduće biti neophodna izvršna isprava javnog izvršitelja.

Prema navodima predložene nove verzije Zakona, uz zahtjev kojim se pokreće postupak podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu, sljedeći dokazi:

1. potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta roditleja i djeteta;

2. dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja;

3. broj žiro računa roditelja;

4. izvod iz matične knjige rođenih djeteta;

5. dokaz kojim s epotvrđuje status za dijete koje je stranac sa odobrenim privremenim ioli stalnim boravkom i za dijete koje je azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom koje ima boravište na teritoriji države.

Pod dokazom iz stava 2 tačka 2 smatra se izvršna isprava javnog izvršitelja“.

U ovom članu Zakona dodat je i novi stav koji glasi da organ starateljstva može tražiti i druge dokaze pogodne za iutvrđivanje činjeničnog stanja, a koji odgovaraju pojedinačnom slučaju i određuje rok u kojem će podnosilac zahtjeva dopuniti zahtjev.

Izmjenama Zakona predviđeno je i da pravo na privremeno izdržavanje imaju i djeca stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom koji imaju boravište na teritoriji države, pod uslovom da je izvršna isprava javnog izvršitelja donijeta od strane nadležnog organa države.

(roditelji.me)