16-05-2018

Sjećanje na Desanku Maksimović

Poznata srpska pjesnikinja i književnica Desanka Maksimović rođena je na današnji dan 1898. godine.

Sjećanje na Desanku Maksimović | Radio Televizija Budva

Nakon gimnazije u Valjevu, završila je studije svjetske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a kao stipendista francuske vlade provela je godinu dana na usavršavanju u Parizu. Radila je kao profesor u školi u Dubrovniku i Prvoj ženskoj gimnaziji u Beogradu.

Početkom avgusta 1933. godine se udala za Sergeja Slastikova. Nijesu imali djece. Putovala je širom tadašnje Jugoslavije i imala veliki broj prijatelja među piscima.

Razvijala se mimo svih uticaja. Prvu pjesma objavila je 1920. godine i ubrzo potom i prvu zbirku pjesama. Stvarala je i između ratova, tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Bila je plodan pjesnik, a pisala je i poeme, pripovjetke, romane, a dala je veliki doprinos i stvaralaštvu za djecu.

Najčešći motiv Desankinih pjesama bila je ljubav, a vjerovala je da poezija treba da poziva ljude na dobrotu, toleranciju i međusobno poštovanje.

Njena djela su prevođena na mnoge jezike i nagrađivana priznanjima kao što su Vukova nagrada (1974), Zmajeva nagrada (1958. i 1973), nagrada “Mlado pokoljenje”(1959) i mnoge druge.

Umrla je u Beogradu 11. februara 1993. Sahranjena je u Brankovini, Valjevo.