11-06-2024

SMŠ „Danilo Kiš“ dio evropskog projekta „Opet Future“

Predavanje ključne preduzetničke kompetencije i zapošljivosti, organizovano u okviru projekta Open Future, upriličeno je ovog vikenda u Hotelu Budva.


Foto: Portal RTV Budva

Kako navodi prof. dr Zdravko Živković za Polis, Evropska unija je postavila tri cilja preduzetničkog obrazovanja. Prvi je da svaki učenik može da bude aktivni učesnik u društvu, zatim da može da upravlja samostalno svojom karijerom i životom, kao i da pokreće inicijative za stvaranje novih vrijednosti.

“Trenutno stanje obrazovanja u oblasti preduzetništva je klasično. Naime, bavi se obučavanjem učenika kako da pokrenu i vode svoj biznis, ali je u Evropskoj uniji konstatovano da to nije dovoljno. U uslovima četvrte industrijske revolucije potrebno je biti fleksibilan, i umjesto znanja ići na preduzetničko razmišljanje, tačnije, sposobnost da se svaki učenik snađe u kompleksnoj i nepredvidivoj situaciji”, objašnjava on.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Direktor JU SMŠ Danilo Kiš Krsto Vuković je prepoznao važnost ovog projekta za učenike škole i istakao da je ovo peti projekat u koji su uključeni budvanski srednjoškolci.

“S obzirom na to da je riječ o velikoj školi, imamo obavezu da se otvaramo prema drugim sredinama i da ulazimo u brojne projekta. Tu je Erasmus, kao i saradnja sa školom iz Novog Pazara sa kojom je planirana razmjena u septembru. Pored toga, nedavno je organizovana sedmodnevna razmjena sa srednjom školom u Makedoniji, a druga posjeta je planirana za kraj septembra ove godine. Trudimo se da pokrivamo kako gimnaziju, tako i srednje stručno obrazovanje ovako važnim sadržajem, ne samo zato što će učenici imati kontakta sa novim metodologijama, već i zbog novih iskustava i upoznavanja sa drugačijom kulturom”, kazao je Vuković.

Ovaj projekat finansira Evropska unija, a učesnici su Ekonomska i upravna škola iz Osijeka, SMŠ „Danilo Kiš“ iz Budve i Srednja ekonomska škola iz Sarajeva.