26-10-2022

Šta sve liječe more i sunce?

More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskim povredama, problema s kožom, psorijaze, išijasa. Morska klima pomaže kod svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput napetosti i stresa, sprečava i liječi bolesti srca i krvnih sudova, čisti i hidrira kožu. 


Ilistracija, Foto: Portal RTV Budva

Odlazak na more definitivno je ljekovito, potvrđuje to i moderna nauka. Ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno da unaprijedite sopstveno zdravlje.

Morski vjetar, ali i Sunce, aromatično rastinje uz obalu i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan uticaj na naše zdravlje.  Još se u davna vremena proučavao povoljan uticaj morske klime na zdravlje. Hipokrat se time bavio na svom rodnom ostrvu - Kosu u Egejskom moru. Posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja ćelije.

Grci i Rimljani gradili su termalne banje na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom vijeku prije Hrista, napisao je da "more liječi sve ljudske boljke".

Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode i tako je, 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Objavio je "Morska voda, organski medij", u kojoj govori o hemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode.

Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u tačnim razmjerama koje su potrebne ljudskom organizmu.

U morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode potrebni čovjeku: natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum pa čak i srebro i zlato. Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod, ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Upravo zbog toga ljekari mnogima savjetuju odlazak na more, kao dio terapije.

Alergije

More je savršen saveznik u borbi protiv alergija. Posebno dobro djeluje na ljude kod kojih se javljaju kožne alergijske reakcije. Zašto? Morska so ima svojstva antihistamina, ali i antiseptika, tako da more alergičnim osobama ublažava alergijske reakcije, a u nekim slučajevima ih u potpunosti uklanja. Takođe, morski vazduh astmatičarima olakšava disanje, a tokom letnjih dana, kada cveta ambrozija, morski krajevi nude sjajno utočište.

Kožne bolesti

Ako imate dermatitis, ekcem, psorijazu ili neku drugu kožnu bolest, svakako biste tokom trebali da posjetite neko morsko mjesto. Naime, morska so je bogata mineralima, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i kalcijumom. Sve to poboljšava zdravlje kože, čije se stanje menja nabolje u vrlo kratkom vremenu. Osim toga, sunce i more blagotvorno djeluju i na bubuljice, pa je koža ljepša nego ikad.

Artritis

Osobe koje imaju problema s artritisom i sličnim tegobama, svakako trebaju more da bi im ono olakša stanje. More, naime, smanjuje upalne procese u tijelu i ublažava bol. Jedno je američko istraživanje pokazalo da osobe koje pate od reume prijavljuju znatno bolje opšte stanje organizma nakon boravka na moru.

Kosti

Za zdravlje kostiju neophodan je vitamin D. Osim za kosti, vitamin D ključan je i za mnogo drugih funkcija u organizmu, a važan je i za prevenciju od nekih ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Vitamin D u organizam se unosi sunčanjem. To, svakako, ne znači da treba da se izlažete jakom suncu, i pripazite da se ne mažete previsokim zaštitnim faktorom jer koža neće dobiti potrebnu količini vitamina D.

Stres

Opšte je poznato da je stres uzročnik gotovo svih bolesti. Protivlijek je opuštanje, a za tu je pak aktivnost najbolje provedeno vrijeme na moru. Zašto? More, između ostalog, ima i velike količine magnezijuma koji je odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kad tome dodamo i izležavanje na suncu, potpuno je jasno zašto more dobro liječi stres.




(dzns.rs)