21-07-2022

Ustavni sud danas o odlaganju izbora?

Ustavni sud mogao bi se danas izjasniti o inicijativi Centra za demokratsku tranziciju, kojom je početkom maja tražena ocjena ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar, saznaje Portal RTCG.


Foto: RTCG

U slučaju da Ustavni sud ocijeni da je odluka o odgađanju izbora bila neustavna, nije poznato koje bi posljedice ona mogla da proizvede, jer su izbori odloženi, a retroaktivna primjena odluke ne bi bila moguća.

Podsjetimo, iz CDT-a su prilikom traženja ocjene ustavnosti poručili kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

Mjesec poslije traženja ocjene ustavnosti, a nakon izostanka reakcije Ustavnog suda, iz CDT-a su istakli kako pasivnost ovog suda i neizjašnjavanje nakon odlaganja lokalnih izbora može značiti da se ova institucija miri sa podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori.

“Ignorisanje naše i dugih inicijativa znači da ovaj sud ne zanimaju krucijalna pitanja funkcionisanja demokratije i demokratskih izbora u zemlji”, poručili su krajem juna iz CDT-a.