16-04-2024

(VIDEO) Na Staroj maslini u Baru rastu mladi izdanci

Nakon zabrinjavajućih informacija o stanju jedne od najstarijih maslina na svijetu čiji dio grana je počeo da se suši, mladi izdanci Stare masline daju nadu da će se spomenik prirode na Mirovici oporaviti.

(VIDEO) Na Staroj maslini u Baru rastu mladi izdanci | Radio Televizija Budva

Foto: Opština Bar

Primorskom portalu je potvrđeno da se agrotehničke mjere sprovode u kontinuitetu, nakon što je izvršena drenaža početkom godine.

-Uočljivo je da kondiciono stanje Stare masline napreduje. Želja svih je da je ta dinamika još intenzivnija. Ipak, spavajućim pupoljcima na najstarijem dijelu debla treba dati još vremena, dok se na mlađem dijelu uočava novi vegetativni prirast, koji ćemo u potpunosti sačuvati. Nastavljamo dalje i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa domaćim stručnjacima i međunarodnim ekspertima, potvrđeno je Primorskom portalu od stručnjaka koji se poslednjih mjeseci intenzivno bave revitalizacijom Stare masline, simbolom Bara i Crne Gore.


Podsjetimo, promjene na Staroj maslini su konstatovane prošle godine. Primijećeno je sušenje, krtost dijela grana, promjena boje listova, zatim gotovo potpuno odsustvo cvasti u dijelu krošnje gdje je vidljivo sušenje grana i listova

Početkom 2024. sprovedena je drenažna da bi se uklonio višak podzemnih voda koje, po mišljenju struke, smetaju korijenju Stare masline u Baru. Radovi su izvršeni pod nadzorom profesora Građevinskog i Biotehničkog fakulteta. To je dio mjera za očuvanje Stare masline koja svjedoči o životu na Mirovici duže od 2240.godina.

Opština Bar je u avgustu formirala Komisiju za analizu stanja i predlog mjera za zaštitu i očuvanje Stare masline.

Preduzete su sve propisane mjere i procjena radova na sanaciji. U januaru je dobijeno odobrenje od Agencije za zaštitu životne sredine o izvođenju radova u zaštićenom području

Krajem februara predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, utvrdio je Nacrt plana upravljanja spomenikom prirode “Stablo Stare masline na Mirovici” za period od 2024. do 2028. godine.

Plan upravljanja za spomenik prirode se donosi za period od pet godina, čiji je sadržaj propisan članom 58. Zakona o zaštiti prirode, i sadrži analizu, mjere, dugoročne ciljeve zaštite i održivog razvoja, kao i druge elemente od značaja za upravljanje područjem.

Izvor: Primorski.me