03-07-2023

(VIDEO) Održan koncert Dječijeg simfonijskog orkestra u Vladinom domu

Koncert Dječijeg simfonijskog orkestra održan je sinoć u Vladinom domu na Cetinju. Kako je istakla za naš portal koordinatorka ovog projekta i profesorica muzičkog klavira u školi Vasa Pavić, Jelena Krivokapić, možete da imate ideju ali je mnogo važno da imate i ogromnu podršku.


Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Krivokapić je istakla da je ponosna što je bila dio ovog tima.

"Možete imati sjajne ideje, ali bez ogromne podrške i timskog rada ih je nemoguće sprovesti. Prije svega mislim na kolege, roditelje, škole, Muzički centar Crne Gore, kao i ključne institucije, Zavod za školstvo i UNICEF Crna Gora. Inspiracija su uvijek djeca, njihov cjelokupan razvoj ličnosti, a kroz muziku i kulturu to postiŽemo na najljepši mogući način. Nadamo se da će sistem i držane institucije prepoznati šta imamo i da će ih podržati. Ovo su nam budući muzičari, budući muzički pedagozi i muzičari u crnogorskom simfonijskom orkestru", kazala je ona.



Koncertom inspirisanim “Programom za razvoj socijalnih emocionalnih kompetencija djece i mladih”, publika na Cetinju, prema riječima zamjenice gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ane Novović, ima priliku da kroz muziku, kao univerzalni jezik, svjedoči promovisanju značajnih vrijednosti, kao što su: empatija, integritet, tolerancija, zahvalnost i timski rad.

Ona je zahvalila prijateljima iz UNICEF-a u Crnoj Gori, koji su, kako je istakla, ove godine ukazali povjerenje Prijestonici Cetinje, da bude domaćin ovog značajnog događaja i time “prepoznali napore naše lokalne samouprave, da kroz realizaciju mnogobrojnih kulturnih i obrazovnih inicijativa pružamo puni doprinos u poboljšanju položaja djece i mladih, kao jedan od najvažnijih segmenata našeg društva”.

Uvjerena sam da ćemo večeras sa Cetinja poslati poruku da zajedničkim radom, tolerancijom i međusobnim poštovanjem, kroz umjetničke i kulturne inicijative ovog tipa, možemo graditi bezbjednije i humanije okruženje, kroz koje ćemo afirmisati kreativni potencijal djece i omladine, kao i njihova prava na pristup kulturi i izražavanju kroz umjetnost – kazala je Novović.



Ministarstvo prosvjete je, prema riječima državne sekretarke Milijane Vukotić-Jelušić, u obavezi da stvara jednak pristup obrazovanju i vaspitanju sve djece. Takođe, kako dodaje, dužno je da kreira politike koje će jačati kulturu poštovanja različitosti, solidarnosti, empatije, ambijent u kojem će osnaživati slabije i isticati darovite.

Ovaj program socijalno-emocionalnih vještina kroz muziku i ovaj večerašnji koncert je jedan primjer učinkovitog pristupa, koji osnažuje indidvidue i stvara bolji društveni kapital za budućnost. Svi ovi mladi ljudi na sceni naučili su da se zajedništvo gradi i da različitosti daju novu vrijednost. Ti procesi se ne mogu ostvarivati bez kontinuirane sistemske podrške koju će Ministarstvo prosvjete svakako nastaviti da pruža, kroz osnaživanje nastavnika, stvaranje boljih uslova za rad i kooperaciju, razvoj kreativnosti i podsticanje talenata – poručila je Vukotić-Jelušić.

VD direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović obratila se mladim muzičarima citatom: Ako želiš stvarati ljepotu, moraš biti čist u srcu.

Vjerujem da ćete snagom vaše kreacije večeras srca svih prisutnih uznijeti negdje do onih visina kojima svi težimo kako bismo bili bolji ljudi. Zavod za školstvo je večeras ponosan na vas i bespogovorno će podržati sve projekte svih učenika Crne Gore – poručila je Pavlović.

Izboriti se za realizaciju jednog ovakvog projekta, kako ističe umjetnički direktor Muzičkog centra Marko Simović, bio je izuzetno komplikovan i zahtjevan put koji su svi, kako dodaje, prošli zajedno.

Na nama je da se potrudimo da našoj djeci stvorimo sve uslove koji su neophodni da kroz rad i igru, prije svega zajednički rad, stasavaju i razvijaju se kako bi to u suštini i moralo biti. Radićemo neumorno na krilima sinergije stvorene oko ovog projekta sa željom i obavezom da te uslove obezbijedimo u kontinuitetu – istakao je Simović.

Ovaj koncert je, prema ocjeni šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera, najljepša manifestacija timskog rada, tolerancije, empatije i istrajnosti.

Koncert je rezultat truda i rada vas samih, vaših nastavnika, direktora škola, mentora i muzičara iz Muzičkog centra. Poseban je i zbog entuzijazma i beskrajne ljubavi maestra Marka Korovića prema poslu kojim se bavi. Muzika je univerzalni jezik i zato nas sve povezuje. Umjetnost je jedan od najvažnijih mehanizama za stvaranje kulture, mira, empatije, razumijevanja i poštovanja prema sebi i drugima – kazao je Santander.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji večerašnjeg koncerta, svima koji su došli u Vladin dom, a posebno princezi Altinai Petrović-Njegoš i njenom ocu princu Nikoli, koje je nazvao poznatim promoterima kulture Crne Gore.

Dječiji simfonijski orkestar okuplja učenike i učenice osnovnih i srednjh muzičkih škola iz Crne Gore, koji su večeras uz podršku svojih nastavnika i muzičara Muzičkog centra Crne Gore, promovisali univerzalne vrijednosti, kao i pravo djece i mladih na pristup kulturi i izražavanje kroz umjetnost.

U prepunoj Sali Vladinog doma mladi muzičari, pod dirigentskom palicom renomiranog umjetnika iz Francuske Marka Korovića, izveli su poznata muzička djela Bramsa, Dvoržaka, Bizea i Markeza.

Ovo je drugi koncert Dječjeg simfonijskog orkestra u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina ‘Moje vrijednosti i vrline’, koji je, uz podršku UNICEF-a i Zavoda za školstvo, uveden u crnogorski obrazovni sistem 2015. godine.

Do sada je preko 20.000 učenika iz više od stotinu osnovnih i srednjih škola kroz ovaj program naučilo da prepoznaje svoje i emocije drugih ljudi, kao i da probleme rješava konstruktivno. UNICEF preporučuje njegovu integraciju u redovno obrazovanje kako bi se svakom djetetu pružila šansa da u okviru obrazovnog sistema intenzivno razvija socio-emocionalne vještine.

Koncert Dječijeg simfonijskog orkestra podržali su: Prijestonica Cetinje, UNICEF Montenegro, Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo i Muzički centar Crne Gore.




Izvor: Cetinjski list/RTV Budva