29-11-2019

Vlada: Ljetnja sezona nadmašila rekordnu prošlogodišnju

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona nadmašila je prošlogodišnju rekordnu, i to za oko 11 odsto po broju turista, i za 7,3 odsto po broju noćenja, Informacija o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone koju je juče usvojila Vlada.

Vlada: Ljetnja sezona nadmašila rekordnu prošlogodišnju | Radio Televizija Budva

Foto: morskodobro.com

Kako je saopšteno nakon sjednice, poseban uspjeh predstavlja činjenica da je rekordna posjećenost zabilježena u predsezoni i postsezoni.

„U aprilu i maju je Crnu Goru posjetilo 25,7 odsto turista više nego u predsezoni prošle godine, a u septembru i oktobru 20,2 odsto turista više nego u postsezoni 2018. Tokom prvih devet mjeseci ove godine našu zemlju je posjetilo oko sedam odsto turista više nego u cijeloj 2018. godini“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je zaključeno da informacije o turističkim rezultatima ubuduće uključuju i predsezonu i postsezonu, budući da rezultati pokazuju smanjenje trenda sezonalnosti, odnosno činjenicu da Crna Gora postaje cjelogodišnja turistička destinacija.

U Informaciji je navedeno da su prihodi Crne Gore od inostranih gostiju povećani u prvih devet mjeseci ove godine za 9,27 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle.

„Aerodromi Crne Gore su u istom razdoblju opslužili osam odsto više putnika, dok je Nacionalne parkove posjetilo do 20. oktobra ove godine 32 odsto više gostiju nego u istom periodu prethodne“, navodi se u saopštenju.

Informacija sadrži i podatak da je rast prometa u planinskim opštinama u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 24,12 odsto u odnosu na isti period prošle.



Mina