10-06-2024

Značajno porasla smrtnost od malignih bolesti u Srbiji

Bivša ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je danas na konferenciji Inicijative za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, da je Srbija na prvom mjestu u Evropi po broju umrlih od karcinoma, i da broj oboljelih od malignih bolesti od 1999. značajno raste.

Značajno porasla smrtnost od malignih bolesti u Srbiji | Radio Televizija Budva

Grujičić (Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC)

Grujičić je u Medija centru u Beogradu, na predstavljanju Deklaracije te Inicijative o potrebnim mjerama sanacije posljedica NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. kazala da je statistička analiza malignih bolesti za period od 1999. do 2018. pokazala značajan rast malignih bolesti u Srbiji svake godine.

Kako je kazala, broj oboljelih 1999. godine bio je 19.000, 2018. godine 30.000, dok je broj obolelih u 2021. godini 40.000.

Dodala je da je i značajan broj umrlih - 12.000 slučajeva 1999. godine, 15.000 u 2018, i 20.000 u 2021. godini.

Analiza smrtnosti od malignih bolesti, rekla je Grujičić, pokazala je da je Srbija u Evropi na prvom mjestu, a da za njom slijede i zemlje iz regione, te navela da smatra je to posljedica nukleranog zagađenja 1999.

Grujičić je rekla da je primijećen i veliki porast autoimunih bolesti u Srbiji, kao i da je potrebno ispitati šta je sa zdravstvenim stanjem vojnika koji su bili izloženi dejstvu municije sa osiromašenim uranijumom i kakvo je stanje djece veterana koji su bili izloženi tom oružju.

Dodala je da je potrebna i detaljna analiza steriliteta muškarca i patološke trudnoće kao posljedice nukleranog i hemijskog zagađenja.

Inicijativa je proglasila Deklaraciju o potrebnim mjerama sanacije posljedica NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. kojom se traži da se u okviru državnog projekta na osnovu naučno priznate metodologije donesu zaključci o efektivnosti preduzetih mjera u prethodnom 25-ogodišnjem periodu i pokrene istraživački projekat o posljedicama NATO bombardovanja Srbije u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima.

To podrazumijeva opis i utvrđivanje svih lokacija bombardovanih ubojnim sredstvima koja ostavljaju dugotrajnu štetu na životnu sredinu, pristup podacima monitoringa životne sredine koji su organi Srbije obavljali tokom bombardovanja, naknadnu kontrolu efekata čišćenja i sanacije bombardovanih lokacija koje su finansirane iz budžeta Srbije i drugim sredstvima.

Zahtijeva se i revizija svih relevantnih baza podataka o zdravlju stanovništva, a posebno učesnika u odbrani granica Srbije i stanju životne sredine prije i poslije 24. marta 1999. godine, kao i formiranje nacionalnih naučnih projekata za istraživanje uzročno-posljedičnih veza između štetnih agenasa i uticaja na zdravlje.