24-01-2020

Agrobudžet domaćinski, evropski i razvojni

Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 milion eura i za 8,3 miliona je veći od prošlogodišnjeg, saopštio je ministar poljoprivrede Milutin Simović, predstavljajući planirana izdvanja za poljoprivedu.



"Ovako izdašna sredstva su samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta naše ekonomije. Povećanje podrške iz EU fondova rezultat je ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore", poručio je Simović.

Kaže i da ovogodišnji Agrobudžet možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni.

"Domaćinski – zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz našeg budžeta. Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava - 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava", naveo je Simović.

Kaže i da je agrobudžet evropski, jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz EU fondova – 26,5 miliona eura.



"Evropski je i po njegovoj strukturi, obuhvatu i namjenama mjera koje su važan izraz usaglašavanja naše politike sa EU poljoprivrednom politikom", ističe ministar poljoprivrede.

Ističe da je budžet razvojni jer će za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura.

"Investicije koje podstiču:unapređenje konkurentnosti, povećanje obima proizvodnje, usvajanje standarda bezbjednosti i kvaliteta, razvoj nove seoske infrastrukture, razvoj kapaciteta institucija", zaključio je Simović.