19-11-2022

Aplikacija koja krade bankovne podatke, ako je imate, izbrišite je

Postoje aplikacije koje mogu da presreću SMS poruke i obavještenja, dajući virusu pristup osjetljivim podacima na telefonu.

Aplikacija koja krade bankovne podatke, ako je imate, izbrišite je | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Neki kreatori aplikacija za mobilne telefone nemaju uvijek samo dobre namjere. „Google“ redovno uklanja aplikacije koje sadrže zlonamjerni softver iz svoje prodavnice, ali ponekad jednostavno nije dovoljno brz.

Portal poslovni.hr skreće pažnju na jednu zlonamjernu aplikaciju i upozorava da ukoliko je imate na svom telefonu – trebalo bi da je odmah izbrišete. Aplikacija „Todo: Day manager“ je puna zlonamjernih softvera, uključujući bankarski trojanski virus „Ksenomorph“, prema izvještaju firme „GBHackersk“.

Kako se navodi, aplikacija prikuplja lične podatke korisnika, uključujući informacije o plaćanju, kako bi skidala novac sa računa. Virus može da „ukrade“ i podatke koje koristite za prijavu za mobilno bankarstvo. Istovremeno, takođe može da presreće SMS poruke i obavještenja, dajući tako virusu pristup bezbjednosnim podacima na telefonu.

Dakle, ako imate instaliranu aplikaciju „Todo: Day manager“ na telefonu, odmah je izbrišite. Čak i ako Google ukloni aplikaciju iz svoje prodavnice, i dalje morate da je izbrišete sa telefona, upozoravaju stručnjaci.

Ubuduće, međutim, treba da budete oprezni kada preuzimate aplikacije na telefon. Da biste izbjegli probleme, dobro je pročitati opis i komentare, posebno komentare koji su označeni crvenom zastavicom. Ovo su upozorenja korisnika koji su imali problema sa pomenutom aplikacijom.