03-11-2019

Apple pay stiže u Crnu Goru do kraja godine

Nakon što je ljetos pušten u 13 zemalja, sistem za beskontaktno plaćanje Apple pay do kraja godine postaće dostupan i u Crnoj Gori a prva transakcija obaviće se u decembru, saznaje portal Investitor.

Apple pay stiže u Crnu Goru do kraja godine | Radio Televizija Budva

Time će klijentima banaka biti omogućeno plaćanje mobilnim uređajima kompanije Apple (iPhone, iWatch…) bez upotrebe keša ili platnih kartica. U pitanju je savremen i bezbjedan sistem koji je od zemalja regiona, trenutno dostupan samo u Sloveniji i Hrvatskoj.

Klijenti će biti obaviješteni o načinu i detaljnim uslovima korišćenja ovog servisa, ali iz funkcionisanja servisa u susjedstvu već znamo kako on funkcioniše.

Šta je Apple Pay
Apple Pay usluga nije proizvod banke čije kartice koristite, već iOS platforma kompanije Apple. Usluga radi na principu NFC tehnologije za beskontaktna plaćanja, koja je ugrađena u sve Appleove uređaje novije generacije (posljednjih 4-5 godina). Preciznije, Apple Pay možete koristiti na mobilnom uređaju s iOS operativnim sistemom minimalne verzije 8.1 ili noviji.

Navedena serija uključuje sljedeće uređaje: iPhone 6, iPad mini 3, iPad Pro, Apple Watch 1 i sve novije modele telefona, tableta i sata (iWatch). Preko Apple Watch-a, Apple Pay se može koristiti i s mobilnim uređajima iPhone 5 i 5c.

Kako funkcioniše
Na uređaje koje podržavaju NFC tehnologiju, Apple Pay se aktivira putem aplikacije Apple Wallet-a, koji je fabrički ugrađen u iOS operativni sistem, što znači da korisnik ne mora preuzimati dodatni softver. To cijelu priču o Apple pay-u čini dodatno sigurnom.

Klijent u podešavanjima mobilnog uređaja mora odrediti način otključavanja ekrana i to: lozinkom, paternom, otiskom prsta ili skeniranjem lica. Ako nije postavljena sigurnosna provjera za otključavanje mobilnog uređaja, Apple Pay se ne može aktivirati.

Podaci s kartice kojom se želi plaćati unosi se u telefon, kroz aplikaciju Apple Wallet i jednom kada ih unesete, kartica vam fizički neće biti potrebna za radnje u kojima je omogućeno plaćanje Apple Pay-om.

Plaćanje je jednostavno i brzo: Nakon što vam prodavac unese iznos u kasu, prislonite mobilni telefon uz POS uređaj na blagajni prodajnog mjesta koje prihvata beskontaktno plaćanj. Autorizaciju radite otključavanjem mobilnog uređaja (unosom lozinke, paterna, otiskom prsta ili skeniranjem lica) i držite mobilni uređaj uz POS dok ne dobijete poruku da je transakcija uspješno realizovana.