05-04-2023

April- mjesec carskog reza

Ako ste mama koja je svoje dijete na svijet donijela carskim rezom, može se desiti da ste nekad čuli komentar da ste se "izvukli" od pravog porođaja. Ima čak i onih koji tvrde da to nije porođaj, da bebu prosto izvade iz vas. To su oni koji ne znaju da je rađanje bebe mnogo više od samog čina dolaska na svijet. Sve ono što dolazi prije i poslije toga, računa se. Oni možda ne znaju da je carski rez velika i ozbiljna operacija i da je sve osim "lakši način". Da nosi ozbiljnije rizike i da je oporavak često teži. Bilo da ste se porodili vaginalno ili carskim rezom, jedino na kraju važno je da ste u rukama imali svoje zdravo dijete i da je sve prošlo baš kako treba.

April- mjesec carskog reza | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Carski rez nije uvijek izbor. Nekad jeste planiran, ali nije uvek željen. Svaki porođaj carskim rezom priča je za sebe, a svaki ožiljak koji majkama nakon toga ostaje podsjetnik je da život može početi na različite načine.

Kod nas se u prosjeku svaka treća trudnica porodi carskim rezom, a taj broj posljednjih godina raste. Postoji niz medicinskih razloga za porođaj carskim rezom, među kojima je najčešće višeplodna trudnoća, nepravilan položaj bebe u stomak prilikom početka porođaja, zdravstveni problem bebe ili neka hronična bolest mame, pojava preeklapsije i slično.

Nakon porođaja carskim rezom mnoge žene se pitaju da li će moći u nekoj sledećoj trudnoći da se porode prirodnim putem i od čega to zavisi, pitaju se i koliko traje oporavak od carskog reza, kada i koliko će smeti da se kreću posle ovakvog porođaja i slično.

Mjesec u kom se posebna pažnja obraća na porođaj carskim rezom je april. Početak obilježavanja mjeseca carskog reza vezuje se za internacionalnu organizacijuICAN koja je osnovana 1982. godine, a nakon nekoliko godina počela je i sa obilježavanjem aprila kao mjeseca carskog reza.

Posljednjih 20-tak godina april je poznat kao mjesec carskog reza širom svijeta.