05-01-2021

Badnjaci od daj koliko daš, do šest eura

Dan uoči Badnjeg dana u Budvi, drvo koje simboliše hrast koji su pastiri donijeli u vitlejemsku pećinu gdje je rođen Isus Hrist kako bi zagrijali novorođenče, možete pazariti po cijeni od tri, četiri, pet i šest eura. Među prodavcima ima i onih koji na badnjake nijesu stavili cijenu već ih možete dobiti za onoliko novca koliko možete da izvojite.

Badnjaci od daj koliko daš,  do šest eura | Radio Televizija Budva

Foto portal RTV Budva

Badnjak, u nekim krajevima zvan i veseljak, grana je drveta ili mlado drvo koja se kod pravoslavaca obredno nalaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnje veče. Drvo za badnjak, najčešće mlad i prav cer, siječe se ritualno rano ujutru na Badnji dan. Sječenje, priprema, unošenje i nalaganje izvode se kroz složene obrede, koji u raznim krajevima imaju različite forme. Izgaranje badnjaka popraćeno je molitvama da u narednoj godini ne manjka hrane, sreće, ljubavi i novca. Prema badnjaku se odnose kao prema ličnosti; upućuju mu pozdrave i prinose žrtve: žito, vino i med.



Budući da današnji način stanovanja ne dozvoljava vatru na ognjištu, badnjak je najčešće predstavljen cerovom grančicom kojom se na Badnji dan ukrasi dom.



U Budvi su se danas kod uličnih prodavaca mogli pazariti badnjaci po simboličnim cijenama od četiri do šest eura, dok su mali badnjaci za šporete i kamine zakićeni granama lovorike i masline stajali tri eura. Ipak među prodavcima bilo je i onih koji za badnjake traže onoliko koliko ste spremni da date.



"Badnjaci se ne naplaćuju! Neka su berićetni onome ko ih uzima i neka da onoliko koliko mu nije žao", kazao je jedan od prodavaca, za portal RTV Budva.



Želimo da badnjak u vaš dom unese radost i blagostanje, bilo da ga tradicionalno berete ranom zorom ili ste se ipak odlučili da ga pazarite.

D.P.
Foto: D.P.