31-03-2024

Bliže Crnoj Gori: Pogledajte kako izgleda dionica auto-puta kod Čapljine koja se otvara u maju

Objavljene su nove fotografije koje pokazuju kako izgleda dionica Počitelj – Zvirovići kod Čapljive, koja uključuje i kolosalni most Počitelj. Prema ranijim tvrdnjama iz kompanije koja upravlja putevima u BiH “Autoceste FBiH”, ova dionica trebalo bi da bude otvorena do 1. maja.U pitanju je dionica koja će jadransko-jonsku saobraćajnicu približiti Crnoj Gori. Nakon dionice do Počitelja, planirana je gradnja dalje prema Stocu, pa prema Trebinju. Ova trasa auto-puta trebalo bi da do Crne Gore do granice kod mjesta Nudo, gdje posao preuzima Crna Gora.

Izgradnja dionice od Zvirovića do Počitelja je trajala duže od planiranog zbog napuknuća koje je uočeno na mostu, podsjeća BiznisInfo.ba.

Kako su ranije rekli nadležni, stabilnost mosta ni u jednom momentu nije bila ugrožena. To je više bio fenomen lokalnog karaktera, koji je utjecao samo na dužinu trajanja izgradnje mosta.

“Do kraja aprila, najkasnije 1. maja, most Počitelj, ali i kompletna dionica Počitelj – Zvirovići, u dužini od oko 11 kilometara, biće u funkciji”, rekao je ranije Denis Lasić, direktor „Autocesta FBiH“.Dionica je i dio koridora 5C, koji će imati veliki značaj za BiH.

Koridor 5C u konačnom treba da spoji i Budimpeštu i Ploče i to najkraćim putem kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu do juga Hrvatske. Kroz BiH ostalo je završiti spajanje na dionici od Doboja do Zenice, te južno od Sarajeva do područja južno od Mostara, što će biti najzahtjevniji dio.


(Investitor)