17-03-2020

Bokserski skandal u Londonu: Javnosti su potrebni odgovori

Pošla je sa snovima vratila se sa tugom, ali ne svojom greškom. Tako se u jednoj rečenici može opisati ono što se desilo crnogorskoj bokserski Tamari Radunović na putu do kvalifikacija za Olimpijske igre, ali ovaj slučaj zaslužuje mnogo više od jedne rečenice.

Bokserski skandal u Londonu: Javnosti su potrebni odgovori | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

Djevojka koja je imala šansu da se kao prvi ženski predstavnik tog sporta nađe na najvećem takmičenju na svijetu doživjela je poraz ne u ringu, već od onih koji su trebali da budu uz
nju, a to je nacionalni Bokserski savez. I dok Savez prebacuje u ovom trenutku lopticu i krivca traži u Svjetskoj federaciji, odnosno Aibi, postavlja se pitanje čiji je bio interes da se i Tamara Radunović i Stefan Savković blokiraju i šta je zapravo pozadina cijele priče.

No, da krenemo redom. Ovo dvoje vrhunskih sportista je posljednjih godinu dana provodilo vrijeme na trninzima, sparing mečevima, skidala se kilaža, provodili su vrijeme zajedno,jer nije postojalo ništa osim tog jednog cilja. Dovođeni su treneri, između ostalih i Vladimir Zlotarjov, čovjek koji je stajao
iza braće Kličko u njihovim najsjajnim sportskim trenucima u karijeri. Krenulo se za London , došlo na žrijeb i tamo najveći poraz i najveća neprijatnost, naših sportista nije bilo na spisku onih koji trebaju da se bore za mjesto na Olimpijadi , odnosno nisu bili ni akreditovani. London je bio najveća prilika da Crna Gora dobije prvu vizu za OI u Tokiju, naročito u
kategoriji do 60 kilograma Tamare Radunović, iz koje će vizu za Tokio izboriti šest najbolje plasiranih u konkurenciji svega 22 bokserke.

Dvije pobjede značile bi za seniorku iz Budve ostvarenje sportskog sna.

Nakon ovog skandala, javnosti su potrebni odgovori i na ranije objave problema u BSCG. Na čelu Saveza je Blažo Šaranović, kojeg su bokserski radnici prozivali da ga boks ne zamima i da u ranijem mandatu nije prisustvovao nijednom bokserskom takmičenju. Oni su ukazivali i na nezakonit rad u Savezu, što je rješenjem potvrdi Inspektorat za sport.

Uprkos tome, Šaranović je dobio novi mandat, a Savez novac iz budžeta za sportske organizacije iako su se sumnje u netransparentost trošenja novca pokazale opravdanim. Šaranović je, prema kartonu Agencije za sprečavanje korupcije, direktor Uprave za imovinu, a do 21. januara ove
godine je bio i predsjednik Odbora direktora Deponija. U njegovom se kartonu ne navodi da je predsjednik FK Iskra Danilovgrad i predsjednik Bokserskog saveza. I dok se ova situacija ne riješi, a mora se riješiti jer je ovo sportski skandal i za Savez i za državu.

Za ove mlade ljude ostaje nada da će im se ukazati još neka prilika da se na nađu na Olimpijadi, a nadređenima apel: kao što ističete da je ponos svakog sportiste da nosi državni grb tako se potrudite da sačuvate sportiste od ovakvih situacija , jer je njihovo da budu u ringu, na parketu, na terenu, a ne da se bave birokratijom.


J.J.