30-12-2020

Božićna zvijezda: Greška koju pravimo čim kupimo ovaj cvijet

Božićna zvijezda jedan je od omiljenih prazničnih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak.


Foto: Getty Images

Upravo se zbog toga svake godine iznova raspravlja o načinima brige za ovu crvenu ljepoticu.

1. BOŽIĆNA ZVIJEZDA MORA SE PRILAGODITI NOVOM DOMU

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu.

Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude recimo 23, 24 stepeni Celzijusa, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7, 8 stepeni. Zbog toga je prvo treba sat ili dva ostaviti u recimo hodniku da se aklimatizuje.

2. NE SMIJE BITI KOD IZVORA TOPLOTE I NA PROMJI

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kod izvora toplote, kao ni na promaji.

Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplotu i propromaju može se uticati.

Takođe, dobro bi bilo da biljku ne selite po vašem domu. Ako je stavite na sto, dobro bi bilo da tamo i ostane.

Kada nađete mjesto koje je dobro za vašu biljku, nemojte je seliti – božićna zvijezda voli imati svoje mjesto.

3. OPREZNO S VODOM

Kada je u pitanju zalivanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalivati odozdo, međutim nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju, u teglu ili ako joj se pošpricaju listovi.

Nije to ništa što će njoj smetati, da se lagano poprska, ali nije ni nešto neophodno što mijenja puno toga na njoj. Kod zalivanja je bitno i da voda u tanjiriću ne stoji predugo.

Kad voda stoji u tanjiriću, to je za nju smrt. Ova biljka naime traži vlagu, ali bolje je češće je zalivati nego pustiti da voda predugo stoji u tanjiriću. Vodu iz njega ispraznite nakon najviše 5 do 10 minuta, a onda saksiju redovno uzimajte s dva prsta u ruke i kad primjetite da je lagana, biljku ponovno zalijte.

4. KAKO DA BOŽIĆNA ZVIJEZDA OPET POCRVENI

I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uslove i biti i na promaji i na kiši, u periodu dok je crvena božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predpraznično vrijeme. Ako budete poštovali pravila, vaša biljka nagradiće vas tako što će potrajati do iduće godine.



Izvor: zadovoljna.hr