11-11-2020

Božović neće polagati vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odlučila je da odloži planiranu aktivnost polaganja vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad.

Božović neće polagati vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada | Radio Televizija Budva

Kako su naveli ta ploča simbolizuje pobjedu, oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu, ali i da ne žele da dovode u pitanje građenje najboljih odnosa Srbije i Crne Gore.

Navode da su o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, ranije uredno obavijestili Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore.

"Ministarstvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne ,a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobjede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu", zaključuje se u saopštenju.

Grupa građana sa crnogorskim zastavama i obilježjima okupila se jutros u Budvi povodom najave ambasadora Srbije Vladimira Božovića da će u 8 sati na tom mjestu biti položen vijenac i odata počast „oslobodiocima Budve i palim za slobodu u Prvom svjetskom ratu povodom oslobođenja Budve 8. novembra 1918.“