22-02-2024

Budvanski vatrogasci učestvovali u obuci za gašenje šumskih požara

Pripadnici službi zaštite i spašavanja iz više crnogorskih gradova, uključujući i Budvu, aktivno su učestvovali u obuci za gašenje šumskih požara.


Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je da je obuka dio višekorisničkog IPA programa, a u njoj je učestvovalo 25 vatrogasaca – spasilaca iz različitih gradova, među kojima su i oni iz Budve.

Iz tog resora su kazali da je na obuci učestvovalo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Podgorice, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja, Berana i sa Cetinja.

Obuku, koja je realizovana u okviru programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF, sproveli su instruktori iz Trening centra u Igu iz Slovenije.

Kako su naveli iz MUP-a, teorijski dio obuke sproveden je u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici.

„Praktični dio obuke i pokazna vježba gašenja šumskih požara, na kojoj su polaznici provjerili stečena znanja, sprovedeni su u mjestu Rogami, na poligonima Trening centra za zaštitu i spašavanje“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da je u okviru programa IPA FF nabavljena lična i kolektivna zaštitna oprema vrijednosti oko 85 hiljada EUR, koju su na obuci i pokaznoj vježbi testirali polaznici obuke.

„Kroz projekat je planirano i formiranje Modula za gašenje šumskih požara u svim zemljama korisnicama programa, a države korisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska“, kaže se u saopštenju.


Foto: MUP

Kako se navodi, konzorcijum koji implementira program čine Odsjek za civilnu zaštitu Italije, koji je vodeći partner, Uprava Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, švedska Agencija za vanredne situacije, Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije.

„Konzorcijum čine i Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona, APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine“, rekli su iz MUP-a.

Iz tog Vladinog resora su naveli da će pripadnici tog Modula za gašenje šumskih požara učestvovati na terenskoj vježbi koja će biti održana u Skoplju, od 18. do 22. marta.

Kako su dodali, na toj vježbi će, osim polaznika obuke u Podgorici, učestvovati i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

Iz MUP-a su rekli da je ukupan budžet programa pet miliona EUR.

Opšti cilj projekta je, kako su kazali, jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara.

“Kao i podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti civilne zaštite“, navodi se u saopštenju.