25-06-2020

CBCG: Podrška sistemskoj likvidnosti preko novog finansijskog instrumenta

Upravni odbor Evropske centralne banke (ECB) donio je odluku o uspostavljanju novog finansijskog instrumenta, koji će omogućiti Crnoj Gori da se kandiduje za dobijanje sredstava za podršku sistemskoj likvidnosti, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).


Foto: MINA

"Na taj način se proširuju mogućnosti CBCG da, u slučaju tržišnih poremećaja uzrokovanih šokom usljed pandemije novog koronavirusa, obezbijedi dodatna sredstva za podršku sistemske likvidnosti", navodi se u saopštenju CBCG.

Oni su objasnili da je u pitanju finansijski instrument pod nazivom Eurosystem repo facility for central banks (EUREP).

Iz CBCG su kazali da je donošenju odluke prethodilo učešće CBCG u regionalnoj inicijativi prema ECB, kojom je traženo obezbijeđivanje podrške likvidnosti za zemlje koje nijesu dio eurosistema.

"U narednoj fazi CBCG se direktno obratila predsjednici ECB, Christine Lagarde i članovima Izvršnog odbora te institucije, molbom da se razmotri mogućnost uspostavljanja mehanizma koji bi omogućio privremeni pristup euro likvidnosti", rekli su predstavnici regulatora.

Oni su dodali da je u tom dopisu detaljno predočena potreba obezbjeđivanja dodatnih buffer-a likvidnosti, u cilju lakšeg suočavanja sa povećanom neizvjesnošću i pratećim negativnim posljedicama pandemije koronavirusa.


Izvor: MINA News