10-11-2023

Crna Gora ima potencijal za jak zdravstveni turizam

Institut "Dr Simo Milošević" i bolnica u Meljinama zaslužuju pažnju države kako bi se zdravstveni turizam razvio na pravi način, poručuju za Televiziju Crne Gore ljekari koji rade u bolnicama u Hrvatskoj u kojoj je zastupljen takav oblik turizma, i bilježi odlične rezultate.

Crna Gora ima potencijal za jak zdravstveni turizam | Radio Televizija Budva

Ekipa TVCG posjetila je zdravstvene centre u Opatiji, Rijeci, Kvarneru.

Na Kvarneru formirali su i klaster zdravstvenog turizma gdje su uvezali hotelske grupe, zdravstvene ustanove, fakultete, turističke organizacije i agencije i stvorili jedan brend kojim su ponudili cjelogodišnji paket za zdravstveni turizam i time su doprinijeli produžetku turističke sezone na ovom području.

Doktor Vladimir Mozvetić je na čelu klastera već drugi mandat. Nakon osam godina postojanja pitamo ga da li su zadovoljni rezultatima.

"Ako govorimo samo o zdravstveno turističkim gostima, brojka koju imamo kao jedan okvirni podatak je da u proteklih četiri godine, uključujući Kovid godine, u našoj regiji boravilo preko 230.000 gostiju zbog zdravstvenih usluga", kaže Mozvetić za TVCG.

Dok kod nas niču zgrade, ovdje niču naučni kampusi.

"Iza mene se nalazi nova zgrada Kliničko-bolničkog centra buduće sveučilišne bolnice, koja je takođe naš član. Dakle, ovo je mjesto gdje i istraživanje i znanost i struka imaju svoje mjesto", dodaje Mozvetić.

Članica klastera je i bolnica doktor Nemec, poznatog doktora hrvatskih fudbalera. Tu nas je dočekao i naš doktor, koji je porastao u Crnoj Gori Prčnju, koji posebno naglašava da Crna Gora uz Institut u Igalu ima i druge ustanove za jak zdravstveni turizam.

"Mislim da sve ono što su mjene nekada bile, da je to jedna zlatna koka koju bi trebalo iskoristiti. Ukoliko bi ona mogla ući u javno zdravstveni sustav, to bi sjajna bila stvar ne samo za južnu Crnu Goru nego za čitavu Crnu Goru", ocjenjuje Mozvetić.

Ako je Opatija stara dama koja se i dalje dobro drži i privlači strance i domaće koji žele da imaju i zdravlje i ugodan život na obali mora, onda je i naš institut u Igalu i dalje gigant u regionu i nosi staru slavu. Ali da bi bio i zlatna koka mora imati mnogo veću pažnju i odgovorniji odnos i države i društva u obostranom interesu.

Izvor: RTCG