09-08-2020

Crno na bijelo: U novom sazivu Skupštine izglasaćemo otvorene liste i preferencijalno glasanje

Koalicija „Crno na bijelo“ inasistiraće na uvođenju otvorenih lista za izbor odbornika i poslanika u državnom i lokalnim parlamentima u novom sazivu Skupštine sa novom vlašću u kojoj će dominantno učestvovati, kazao je danas Zoran Mikić, kandidat za poslanika koalicije okupljene oko platforme “Crno na bijelo”.

Crno na bijelo: U novom sazivu Skupštine izglasaćemo otvorene liste i preferencijalno glasanje | Radio Televizija Budva

On je istakao da su otvorene liste najbolji način da se stavi tačka na partitokratsko društvo i partijsku državu kakvu imamo.

“One povećavaju odgovornost samih poslanika i omogućavaju veći stepen neposredne demokratije. Kroz sistem otvorenih lista građani će svoj suverenitet prenositi na poslanike, a ne na političke partije. Najjednostavnije rečeno, preferencijalno glasanje ili sistem otvorenih listi omogućio bi da građani glasaju za pojedince a ne za partije odnosno svoj glas bi poklanjali onima za koje smatraju da ih na najbolji mogući način zastupaju u skupštinama”, istakao je Mikić.

U koaliciji “Crno na bijelo” smatramo da bi na taj način osobe sa kvalitetom, a ne nužno partijski militanti uspjeli da izbore svoje mjesto u skupštinama širom države, ukazao je Mikić.

“Takav izborni sistem vodio bi većem stepenu demokratizacije, a državni i lokalni parlamenti bi izgledali unaprjeđeniji, dok bi se istrošene političke fizionomije osvježile novim i zasigurno kvalitetnijim licima”, smatraju u koaliciji “Crno na bijelo”.

Mikić kaže da su i u tom pogledu djelovali politički inovativno, pa i uprkos tome što u Crnoj Gori nije na snazi prefercijalno glasanje i biranje po modelu otvorenih listi, koalicija “Crno na bijelo” otvorila je svoju izbornu listu.

“Otvorili smo svoju izbornu listu za sve građane koji su bili zainteresovani da svojim kvalitetima i znanjem pojačaju našu izbornu ponudu prema građanima. Glas za “Crno na bijelo” je glas za demokratski uređeno društvo sa preferencijalnim glasanjem u kojem će partijska država postati ružna prošlost i u kojem će partijska podobnost i slijepa poslušnost biti zamijenjena znanjem i sposobnošću”, zaključuje Mikić.