20-02-2023

Crnogorske sportske legende: Veljko Uskoković, ljevoruki bombarder sa srcem kao Lovćen

Portal RTV Budva vam donosi serijal tekstova ‚‚Crnogorske sportske legende” koje su ostavile neizbrisiv trag u crnogorskom sportu, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni i samim tim u velikoj mjeri doprinijeli da se naša zemlja spominje na najvećim evropskim i svjetskim sportskim terenima. Kroz ovaj serijal tekstova svoje mjesto će naći bivši, sadašnj, ali i sportisti koji nažalost više nisu sa nama.

Crnogorske sportske legende: Veljko Uskoković, ljevoruki bombarder sa srcem kao Lovćen | Radio Televizija Budva

Foto: VSCG

Jedna od legendi crnogorskog sporta je i veliki šampion Veljko Uskoković.

Veljko Uskoković rođen je na Cetinju 29. marta 1971. godine. Svoje prva sportska iskustva u bazenu, sa kapicom na glavi započeo je u kotorskom Primorcu. Upravo ga za ovaj klub, može se reći, vezuju najljepše uspomene: prva putovanja, treninzi, utakmice, pobjede kao i porazi u bazenu, koji je predstavljao njegov drugi dom u kom se čuvena ljevica čeličila godinama. Nastupajući za mlađe selekcije kotorskog velikana osvajao je veliki broj prvenstava, titula, kako u pionirskim tako i u kadetskim i juniorskim selekcijama, a najveću podršku i izlaz na šampionskom putu dobijao je od velikana kotorskog i crnogorskog vaterpola, poput pokojnog Zorana Gopčevića.

Reprezentativna karijera i uspjesi

Veljkova reprezentativna karijera se veže za SFRJ, bio je član juniorske vaterpolo reprezentacije sa kojom je osvojio svjetski i evropski šampionat. Nakon raspada stare Jugoslavije, iako relativno mlad sa dvadeset godina mu se pruža šansa o kojoj sanja svaki profesionalni sportista da prvi put zaigra za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Atini 1991. godine.

Kako situacija sa raspadom SFRJ nije bila prijatna, Hrvatski igrači nijesu htjeli da brane boje Jugoslavije, iako sa prorijeđenim sastavom Uskoković je svoje mjesto našao pored asova kao što su: Padovan, Mirko Vičević, Šoštar, Milanović, Jelenić i ostalih koji su bili predvođeni selektorom Nikolom Stamenićem koji je širio optimizam kao veliki stručnjak. Baš to prvenstvo kao da je aktiviralo Veljkov veliki talenat koji je otkriven za čitav vaterpolo svijet.

Njegova ljevica koja je bombardovala protivnike uveliko je doprinijela osvajanju zlatne evropske medalje za tadašnju Jugoslovensku selekciju. Bio je ponajbolji igrač i strijelac kompletnog EP.

Politički i istorijski trenutak nije išao u korist generaciji mladih sportista, baš kao ni Veljku.

Nastup na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine nažalost su spriječile sankcije kao i na svim velikim takmičenjima u narednim godinama ‘93, ‘94 i ‘95-te. Klupska takmičenja u zemlji odvijala su se u jako lošim uslovima, gotovo nemogućim.

Kao reprezentativac bio je standardan u periodu od 1991. do 2002. godine, a u periodu od 1996. do 2001. godine može se pohvaliti kao vođa, tj kapiten ekipe. Kapicu Jugoslavije Veljko je nosio skoro 300 utakmica pritom postigavši oko 450 pogodaka. Veliki reprezentativni povratak kao iznenađenje za sve Veljko je imao 2007. godine u svojoj 37-oj godini kada je dobio poziv tadašnjeg selektora Petra Porobića da nastupa za reprezentaciju svoje domovine Crne Gore i da bude kapiten iste. Krunu ako tako možemo reći svoje uspješne i bogate igračke karijere upravo je stavio 2008. godine na Evropskom prvenstvu u Malagi kada je sa svojim iskustvom, velikom srčanošću i talentom svojih mlađih saigrača uspio da se popne na krov Evrope i doživi san svakog sportiste. Cijela Crna Gora slavila je danima veliki uspjeh svojih ‘’ajkula” predvođenih velikim kapitenom Veljkom m postavši najveći sportski brend u zemlji. Posljednje takmičenje za reprezentaciju Crne Gore Veljko je odigrao na Olimpijskim igrama u Pekingu u avgustu 2008. godine i nažalost sa malom gorčinom možemo reći da nije uspio doći do medalje jer je Crna Gora završila na četvrtom mjestu, to je bio uspjeh ali i veliki žal za medaljom kako tad tako i dan danas.


Foto: printsreen

Klupska karijera i uspjesi

Veljko je u svojoj klupskoj karijeri poslije Primorca odigrao dvije godine u Italiji, a zatim se vratio u Crnu Goru gdje je nosio kapicu Budvanske Rivijere, u kojoj je svojim partijama skrenuo pažnju ambicioznog Bečeja gdje je nastavio karijeru. Za Bečej je igrao od 1997. do 2001. godine i može se pohvaliti da je u kratkom periodu uspio da dođe do evropskog trona. Upravo taj period koji je proveo u Bečeju predstavlja vrhunac Veljkove klupske karijere. Kao klupski igrač branio je boje Primorca, Katanije, Pagurosa, Budvanske Rivijere, Bečeja, Kamoljija, Palerma i Salerna. U periodu od 2006. do 2009. godine vratio se u Budvansku Rivijeru i kao kapiten prenosio svoje sportsko znanje i ponašanje na mlađe igrače. Kao šlag na tortu 1999. i 2000-te godine počastvovan je pozivom da nastupa za All Star tim svijeta na tradicionalnim revijskim utakmicama.

Poslednji hod šampiona

Veljko će Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu pamtiti dok je živ, a o tome će takođe pričati generacije sadašnje i buduće, s’ obzirom da je predvodio Crnogorsku ekspediciju sportista, noseći crnogorsku zastavu na svečanom defileu na otvranju Olimpijskih igara među najboljim sportistima iz cijelog svijeta. Za svoju domovinu, reprezentaciju Crne Gore odigrao je 60 utakmica i postigao 56 golova.

Svoj oproštaj od reprezentacije Crne Gore Veljko Uskoković je imao na revijalnoj utakmici između Crne Gore i SAD-a koje je organozovao Vaterpolo savez Crne Gore povodom dana državnosti i godišnjice od čuvene zlatne Malage 13. jula 2009. godine na novootvorenom bazenu u Podgorici.


Foto: printscreen

Trenerske vode

Od septembra 2009. godine Veljko postaje član stručnog štaba VA Cataro gdje mu je povjerena briga o mlađim selekcijama tog kluba. Početak 2010. godine mu donosi nagradu u vidu trenerskog posla u mlađim selekcijama pri Vaterpolo savezu Crne Gore. Veljko je kordinirao mlađim selekcijama matičnog kluba Primorca. Veljko je svoje trenersko znanje je proširio diplomiravši za višeg vaterpolo trenera na Sportskoj akademiji u Beogradu.


Foto: VSCG

Veljko Uskoković, ljevak svjetskog kalibra, ponosni sportista Crne Gore sa velikim kapitenskim srcem, primjer je svim mlađim igračima što dolaze.

Nadajući se pojavi naslednika, nama ostaje da uživamo u sportskom sjećanju i radosti koju nam je priredio.

Klupski uspjesi:

- Kup Evropskih šampiona Bečej 2000-te;
- 4 Prvenstva Jugoslavije;
- 4 Kupa Jugoslavije;
- Kup Crne Gore 2008i2009 godine;

Reprezentativni uspjesi i priznanja:

- Zlato na EP 1991-Atina (Jugoslavija);
- Zlato na EP 2001-Budimpesta (Jugoslavija);
- Zlato na EP 2008-Malaga (Crna Gora);
- Srebro na EP 1997-Sevilja (Jugoslavija);
- Srebro na SP 2001-Fukuoka (Jugoslavija);
- Bronza na SP 1998-Pert (Jugoslavija);
- Bronza na OI 2000- Sidnej(Jugoslavija)
- Bronza na SP 2003-Barselona(SCG);
- Ucesce na OI 2008-Peking (CG);
- Ucesce na OI 1996-Atlanta(Jugoslavija);
- Zlato na Univerzijadi 1995-Fukuoka (Jugoslavija);
- Zlato na Mediteranskim igrama 1997-Bari (Jugoslavija);
- Nastup za reprezentaciju svijeta 1999,2000 godine;
- Najbolji sportista Crne Gore 1991 godine;

S.M.