14-08-2023

Da li kafa zaista dehidrira naš organizam?

Ukoliko ste zavisnik od kafe, pa vas i sam miris može namamiti do kuhinjskog pulta, sigurno ste do sada popili nevjerovatne količine. Čak 70 odsto Amerikanaca tvrdi da pije kafu svake nedjelje, dok 62 odsto navodi da je pije svakodnevno.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Međutim, iako je kafa često izbor broj jedan, odlikuje je jedan veliki nedostatak. Kafa je ponekad loše ocijenjena kao nezdrava iz jednog razloga – dehidrira.

Mnoge zabune kreću od nesporazuma o tome šta kofein radi u vašem organizmu.

„Kofein je blagi diuretik, što znači da povećava vašu potrebu za mokrenjem, tako da u tom smislu gubite više vode nego što biste gubili da nijeste popili kafu“, objašnjava S. Adam Ramin, urolog iz Los Anđelesa.

Međutim, kaže doktor, „ne znači da će vas automatski dehidrirati samo zato što je diuretik, efekat je u ovom slučaju mali. Kafa je uglavnom voda, tako da zamjenjuje ono što izgubite”.

Šta kaže nauka?

Metaanaliza objavljena je u recenzionom časopisu „Plos One“, zaključila je da kafa, kada se konzumira u umjerenim količinama, pruža slične hidratantne kvalitete kao i voda. Nalaz u dijelu ovog istraživanja bio je da odrasli koji su pili između tri i šest šoljica vode dnevno nijesu pokazali nikakvu razliku u hidrataciji.

Na pitanje: „Da li vas kafa dehidrira?“, Amanda A. Kostro Miler, licencirani dijetetičar nutricionista u Nešvilu, odgovorila je: „U prošlosti je ljudima često savjetovano da izbjegavaju kafu ukoliko žele da ostanu hidrirani, međutim to je mit. Kafu možete rasporediti na osnovu svojih namjera po pitanju hidratacije“, objasnila je ona.

Kafa ne smije da zamijeni vodu

Iako kafa može biti hidrantna, to ne znači da treba da je pijete kao jedini izvor hidratacije, objašnjavaju stručnjaci, piše The Healthy.

Ako pijete kafu umjesto vode, možete da naštetite sopstvenom zdravlju, postanete nervozni, anksiozni i neispavani, prenosi City Magazine.

„Ne preporučujem da koristite kafu kao glavni izvor hidratacije, jer previše kafe može da naškodi vašim bubrezima. Može povećati rizik od kamena u bubregu i pogoršati simptome proaktivne bešike”, kaže dr Ramin.

Izvor: N1