26-11-2019

Danas je Sveti Jovan zlatousti

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik posvećen sjećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora.

Danas je Sveti Jovan zlatousti | Radio Televizija Budva

Kao svetitelj, Jovan Zlatousti se praznuje 13. novembra po starom, odnosno 26. novembra po novom kalendaru.

Sveti Jovan Zlatousni poznat je i kao najčuveniji propovjednik u istoriji crkve. Bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo. Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom - julijanskom kalendaru.

Prema vjerovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život. Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smiju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje.

Rođen je u Antiohiji 354. godine kao sin vojvode. Učio je grčku filozofiju i, prozrevši grčko neznaboštvo, usvojio je hrišćansku veru. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletija, a malo iza toga i njegovi roditelji primiše krštenje. Po smrti roditelja, Jovan se zamonašio, napisao knjigu "O sveštenstvu", a ubrzo potom patrijarh ga je rukopoložio za sveštenika. Proslavio se svojim podvigom, blistavim umom i snažnom reči, a po želji cara Arkadija, Jovan je izabran za patrijarha Carigradskog. Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vrijeme mnogo učinio. U mjestu Komanu u Jermeniji, na Krstovdan 407. godine, sa Božjim imenom na usnama, duša zlatoustog patrijarha preselila se u raj. Njegove mošti danas počivaju u Vatikanu osim glave, koja se nalazi u Uspenskom hramu u Moskvi.

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate barem nekoliko rečenica.