15-03-2023

Danas je Svjetski dan prava potrošača

Obilježava se svakog 15. marta, već 40 godina.

Danas je Svjetski dan prava potrošača | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Kao i većina ovakvih datuma, i ovaj posvećen svim potrošačima i njihovim pravima ustanovljen je u SAD, i to 1983. godine.

Inspirisan je specijalnom porukom (poslatom američkom Kongresu 15. marta 1962. godine) predsjednika Džona F. Kenedija, čiji je mandat trajao od 1961. do 1963, kada je tragično prekinut jer je Kenedi ubijen u Dalasu.

Taj atentat i dalje ostaje obavijen misterijom, ali se Kenediju ukazivala čast na razne načine, pa je tako i 20 godina kasnije proglašen Svjetski dan prava potrošača, a Kenedijeva poruka je upravo prenosila važnost prava ove grupe ljudi koju, zapravo, čine svi.

On je, naime, predložio četiri osnovna prava potrošača, koja je Kongres prihvatio, a to su: pravo na bezbednost, pravo na informisanost, pravo na izbor i pravo da potrošač bude saslušan.

"Potrošači po definiciji uključuju sve nas… Oni su najveća ekonomska grupa, koja utiče i na koju utiče gotovo svaka javna i privatna ekonomska odluka. A ipak, oni su jedina značajna grupa, čiji se pogledi često ne čuju", rekao je Kenedi u svom obraćanju.

Već 40 godina unazad razne organizacije, poput "Consumer International", organizuju događaje i kampanje kako bi svijet bio bolje informisan o pravima potrošača. U poslednje vrijeme sve više pažnje se posvećuje potrošačima, i to širom svijeta. U nekim zemljama, kao što je Indija, ovakvi pokreti su krenuli prije više od 50 godina.