27-03-2024

Danas se obilježava Svjetski dan pozorišta

Širom svijeta 27. marta obilježava se kao Svjetski dan pozorišta. Ovaj međunarodni praznik prvi put je obilježen 1961.godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), a Svjetski ...

Danas se obilježava Svjetski dan pozorišta | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Širom svijeta 27. marta obilježava se kao Svjetski dan pozorišta. Ovaj međunarodni praznik prvi put je obilježen1961.godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), a Svjetski dan pozorišta se danas u svijetu obilježava organizacijom različitih teatarskih manifestacija i porukama ITI-ja o važnosti pozorišta u razvijanju dijaloga i održavanju mira.

Svake godine na Svjetski dan pozorišta po pozivu ITI-a, jedna pozorišna ličnost svjetskog ugleda piše poruku koja se prevodi na više od dvadeset jezika, čita u pozorištima i objavljuje u medijima na svih pet kontinenata.

Ovaj značajan datum sva pozorišta u svijetu, nacionalni centri Internacionalnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju na poziv ITI-a, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine, a ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski režiser Kšištof Varlikovski.