05-12-2019

Do kraja mjeseca razmatraju predložene izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru

Vlada bi do kraja mjeseca trebalo da razmatra predlog izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru, saopštili su predstavnici Ministarstva javne uprave, ali nijesu precizirali kada bi trebalo da ih usvoji i proslijedi parlamentu.

Do kraja mjeseca razmatraju predložene izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru | Radio Televizija Budva

Foto: rtcg/arhiva

"Imajući u vidu značaj tog sistemskog zakona, te potrebu usklađivanja sa zakonima o upravnom postupku, državnoj imovini, sprečavanju korupcije i planiranju prostora i izgradnji objekata, u toku su intenzivne međuresorske konsultacije, nakon čega se očekuje da Vlada predlog zakona razmatra tokom decembra", kazali su Pobjedi iz Ministarstva javne uprave.

Izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru bi trebalo da bude omogućeno inspektorima da kontrolišu one koji posluju u sivoj zoni, odnosno koji usluge pružaju klijentima u svojim stanovima, a tu djelatnost nijesu prijavili Poreskoj upravi.

Iako je javna raspravao Nacrtu izmjena tog zakona počela prije dvije godine, a završena u januaru prošle godine, Vlada još nije pripremila to zakonsko rješenje.

Iz Ministarstva javne uprave su saopštili da je zbog promjena u organizaciji načina rada državne uprave priprema Nacrta izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru tek ove godine prešla u njihovu nadležnost. Prvobitno je predlagač izmjena bilo Ministarstvo ekonomije, koje je Nacrt dalo na javnu raspravu 12. decembra 2017. godine.

Javna rasprava je trajala 40 dana, odnosno do 22. januara prošle godine. Tokom javne rasprave su predstavnici Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije kazali da je Nacrtom prvi put normiran inspekcijski pregled u stambenim ili drugim prostorima kada postoje indicije da se u njima nelegalno posluje.

Iz tog resora su objasnili da je namjera da se stane na put sivoj ekonomiji, odnosno izbjegavanju plaćanja poreza i dažbina za neprijavljene djelatnosti. Oni su ranije saopštili da cilj tog zakona nije samo da sankcioniše one koji nelegalno posluju, što je krajnja mjera, već da ih podstakne da iz nelegalnih pređu u legalne tokove i tako postanu lojalna konkurencija istim ili sličnim djelatnostima na tržištu.

Podaci Uprave za inspekcijske poslove i praksa pokazuju da su najčešće nelegalne djelatnosti frizerske i kozmetičke usluge, fizioterapija, zdravstvene usluge, zatim igraonice, vrtići, izdavanje smještaja, auto-lakirerske, auto-mehaničarske, vulkanizerske usluge, pranje auta i tepiha, krojačke usluge, kopiranje, prodaja određenih vrsta roba, proizvodnja i prodaja kolača i pripremanje hrane za radnike.

Nacrtom je predviđeno da inspektori od suda za prekršaje traže dozvolu da pretresu stambeni prostor za koji sumnjaju da služi za obavljanje neprijavljene djelatnosti. Sud bi u hitnom postupku, najkasnije za 48 sati, bio dužan da odluči o zahtjevu.