27-04-2022

Dr Mirković: Priča da je MMR vakcina povezana sa autizmom nema medicinskog osnova

Do 1. februara ove godine, sva djeca rođena tokom 2020. trebala su primiti prvu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele, ali ju je primilo samo 12 odsto od njih 7.086. Niska stopa imunizacije zabilježena je i kod djece rođene 2019. godine.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Prof. dr Ranka Mirković, pedijatar, upozorava roditelje da su nevakcinisana djeca u ozbiljnoj opasnosti u slučaju da dođe do izbijanja epidemije malih boginja.

Crna Gora je najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, jer 25.000 djece mlađe od 18 godina nije primilo nijednu dozu. Jedan od razloga zbog kojih roditelji odlažu vakcinaciju jeste neopravdana povezanost vakcine sa nastankom autizma.

"Vrlo veliki je problem sa MMR vakcinom zbog jedne široke priče koja se pojavila u medijima, a koja u stvari nema nikakvog medicinskog osnova, da je MMR vakcina povezana sa autizmom. Mi od 1960. godine imamo veliki porast autizma, ali to nije vezano za MMR vakcinu, jer u medicinskoj literaturi je postojao samo jedan jedini članak koji je govorio o tome i nikad nije potvrđen ponovo. Podaci o tome da postoji uzročna veza između MMR vakcine i autizma nemaju dovoljno dokaza i ne mogu biti opravdanje za nedavanje vakcine", kazala je dr Mirković za Polis.

Ona upozorava roditelje da je neophodno da vakcinišu djecu.

"Prije svega zato što vakcina štiti od morbila, koje mogu biti smrtonosna bolest. Prije dvije-tri godine mi smo imali smrtne slučajeve od morbila kod nevakcinisane djece, i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, imali smo epidemije manjeg obima. Zatim, imamo problem i sa rubelom, koja je jedan dio te MMR vakcine, i treće su zauške. Zašto je važno da se djeca vakcinišu? Prije svega da bi isključili mogućnost da se nešto loše desi uslijed obolijevanja od morbila. A za rubelu je jako važno je posebno zbog djevojčica. Ukoliko su nevakcinisane, one nemaju antitijela, i kada postanu trudne, ukoliko po prvi put dođu u kontakt sa rubelom, mogu da rode teško oštećeno dijete. Znači, u njihovom organizmu nema antitijela koja će se boriti protiv virusa rubele. Obole one, oboli i beba, i onda dođe do zastoja u razvoju mozga, mogu da postoje urođene srčane mane, oštećenje sluha, vida, mentalna retardacija", rekla je dr Mirković.

Na samom kraju doktorka je poručila da roditelji ne bi smjeli da se oslanjaju na neprovjerene informacije koje se šire društvenim mrežama, na savjete polustručnjaka i nadriljekara.

M.S.