18-07-2019

Električni trotineti - Jeftina i jednostavna alternativa za prevoz gradom

Električni trotineti su moda koja je došla iz Silicijumske doline, a nedavno su postali popularni širom svijeta kao jeftina i jednostavna alternativa za prevoz gradom.

Električni trotineti  - Jeftina i jednostavna alternativa za prevoz gradom | Radio Televizija Budva

I dok su u većim evropskim gradovima e-trotineti gotovo okupirali javni prostor, u Crnoj Gori je potražnja za njima i dalje mala.

Električni trotinet malo po malo postaje najatraktivnije prevozno sredstvo. Posebno kada pričamo o putu do posla i načinu izbjegavanja gužvi po gradu. Oko automobila uvijek morate da mislite gdje ćete da da se parkirate, koliko ćete vremena izgubiti na to i koliko će vam trebati do posla i nazad jer nikad ne znate kakve vas gužve čekaju na putu. Uz električni trotinet možete se osloboditi stresa i uživati u svježem vazduhu dok se vozite na posao.

Zašto električni trotinet u odnosu na automobil:


1. E-trotinet ekološki je prihvatljivije rješenje od automobila. Prilikom vožnje električnim trotinetom ne dolazi do ispuštanja štetnih gasova u vazduh i okolinu, što ga čini potpuno ekološki osvještenim. Prema tome, osim što uživate na vazduhu dok se vozite, doprinosite zaštiti životne sredine i okoline.


2. Električni trotinet je najbolje rješenje za izbjegavanje gužvi u saobraćaju. Manje stresa, manje nervoze, manje psovanja. S e-trotinetom dobijate i više vremena za sebe jer ne morate da mislite na to gdje ćete parkirati automobil. Samo uvijek treba voditi računa o pješacima. Vrlo vjerovatno ćete se voziti po pločniku sa svojim električnim trotinetom tako da morate da vodite računa o svim učesnicima u saobraćaju.


Regulacija saobraćaja

Izazov sa kojim se suočavaju mnogi evropski gradovi sada je regulacija saobraćaja. Tako je zamjenik gradonačelnika Pariza Kristof Najdovski, nedavno rekao da za tu oblast nema nacionalnih propisa.

- Nije riječ samo o tome gdje su parkirani. Pravila saobraćaja nisu dobro prilagođena malim vozilima. Sa maksimalnom brzinom od 25 km na sat skuteri su prebrzi za trotoare, a suviše spori za većinu puteva - navodi Najdovski.

Francuska dozvoljava vožnju na trotoarima isključivo ako takvo vozilo razvija maksimalnu brzinu od šest kilometara na sat – što je brzina sporog tempa trčanja. Oni koji razvijaju brzinu do 25 km na sat odlaze na biciklističke staze.

Gornji dom njemačkog parlamenta izglasao je u maju ove godine, zakon kojim je dozvoljeno da se električni trotineti koriste na javnim putevima, ali i na biciklističkim stazama.

Novim zakonom je dozvoljeno da se e-trotineti kreću brzinama do 20 km na sat, a ovim vozilima mogu upravljati osobe uzrasta od 14 godina pa naviše.

U Srbiji je prošlog mjeseca, počela izrada novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji će, između ostalog, regulisati i vožnju električnih trotineta pošto ih sve više ima na ulicama, a pojedini mogu da razviju brzinu i do 40 kilometara na sat.





eKapija.com