20-12-2023

Epidemiloškinja Doma zdrava Budva o velikom kašlju; Dr Milutinović: Vrlo se lako prenosi

U Crnoj Gori registrovano je 129 obljelih od velikog kašlja. Najteži simptomi bilježe se kod djece, ali i kod svake osoba koja kašlje više od dvije sedmice postoji sumnja na oboljenje od velikog kašlja kazala je epidemiološkinja u budvanskom Domu zdravlja dr Vesna Milutinović.

Epidemiloškinja Doma zdrava Budva o velikom kašlju; Dr Milutinović: Vrlo se lako prenosi | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Od pertusisa ili kašlja 100 dana u Crnoj Gori je trenutno oboljeno 129 osoba uzrasta od 10 do 15 godina.

"Ono što je bitno jeste da je to bakterijska zarazna bolest izazvana bordatelom pertusis po čemu je i dobila naziv. To je negativna baterija, vrlo lako se prenosi, kapljičnim putem. U kontaktu sa sekretom resiratornog trakta, manje vazduhom ali i još manje preko kontaminiranog predmeta", istakla je za Polis dr Milutinović.


Foto: Polis/Pritnscreen

Od kontakta sa inficiranom osobom od prvih simptoma najčešće prođe od sedam do deset dana. Međutim, minimalna inkubacija je šest, a maksimalna 21 dan. Osoba je najzaraznija na samom početku tj. u prve dvije sedmice prije vidljivih simptoma bolesti.

"Bolest ide postupno, ima kateralni stadium, a to karakteriše: zapušen nos, curenje nosa, temperatura do 38, ali prisutne su često epizode apne, periodi bez disanja. To traje i do dvije nedjelje, tad treba uzeti uzorak za laboratorijsko ispitivanje. Drugi stadium je stadijum kašlja, a to je grčeviti, učestali kašalj koji traje minut dva bez disanja. Završava se visokotonskim dubokim uzdahom, kripanje i on se najčešće završava povraćanjem", istakla je ona.

Pomenuti stadijum bolesti može da traje tri do šest nedjelja, a nekad i duže. Treći stadijum bolesti je period oporavka koji traje od jedne do dvije nedjelje.

"Mala djeca su jako ugoržena, ispod dvije godine. Iz prostog razloga jer imaju uže disajne puteve i još nerazvijeni imunitet. Jedino ako majka u zadnjem trimestru nije bila vakcinisana vakcinom koja ima komponentu pertusisa jer vi kada se vakcinišete ili preležite pertusis, vama imunitet nije doživotan. Imunitet slabi i nestaje, treba voditi računa o vakcinaciji. Dijete do navršena tri mjeseca mora da primi tri doze, a to je tkz. primoimunizacija. Nakon toga, kreće revakcinacina u drugoj godini i druga doza prije polaska u školu. Dijete mora da primi pet doza.

Za vrijeme epidemije skraćuje se period revakcine, pa se umjesto nakon godinu, revakcina daje nakon pola godine. Kod sveke osobe koja kašlje duže od dvije nedjelje, sumnja se na postojanje pertusisa pa je neophodno odraditi analize, zaključila je dr Milutinović.