02-11-2018

EU je spremna da podrži Crnu Goru

Zaštita životne sredine zahtjeva mnogo novca i znanja, i Evropska unija (EU) je spremna da podrži Crnu Goru u toj oblasti, ocijenjeno je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber na Međunarodnoj konferenciji o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda koja se održala u Petrovcu.

EU je spremna da podrži Crnu Goru | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno, tretman otpadnih voda i očuvanje kvaliteta vode najskuplji su djelovi Poglavlja 27, koje bi trebalo da bude otvoreno do kraja godine.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber kazao je da je ovo izuzetno bitna faza pristupanja, gdje se očekuje otvaranje Poglavlja 27.

„Nikako nijeste usamljeni u tom procesu, dobijate podršku jer je to ogroman zadatak. Zaštita životne sredine traži mnogo novca, ali i puno znanja, tako da smo u EU spremni da pružimo podrsku”, rekao je Veber i dodao da su posebni izazovi na primorju.

Kako je naveo, veliki problem je što se gubi mnogo pitke vode u vodovodnim mrežama.

Veber je kazao da EU podržava izgradnju kolektora, posebno na primorju i u Glavnom gradu.

„Njemačka KFW banka do sada je opredijelila 226 miliona za rješavanje ukupne vodoprivrede, a 35 miliona je namijenjeno samo za Podgoricu“, precizirao je Veber.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović podsjetio je da je Crna Gora donijela oko 50 zakona harmonizovanih sa EU propisima, više od 200 podzakonskih akata i 15 Strategija koje uređuju sektorske politike iz oblasti životne sredine, kao i da je potvrđeno oko 40 međunarodnih konvencija.

Prema njegovim riječima, poseban fokus bio je na izgradnji modernih postrojenja za upravljanje otpadnim vodama i otpadom, zajedno sa izgradnjom savremene vodovodne i kanalizacione mreže u svim crnogorskim gradovima.

„Ono što se u evropskom svijetu podrazumijeva, mi tek posljednjih godina dobijamo u svim crnogorskim gradovima”, kazao je Radulović.

Kako je dodao, iskorak u Crnoj Gori napravili su infrastrukturni projekti koji olakšavaju zivot i stanovništvu, i milionima turista koji posjete Crnu Goru.

„Pored završene sanacije neuređenog odlagališta Čarkovo polje na Žabljaku i Vrtijeljka na Cetinju, do kraja godine očekuje se završetak dugo očekivane sanacije deponije Vasove vode u Beranama i završetak radova na deponijama u Baru i Šavniku“, precizirao je Radulović.

Prema njegovim riječima, do kraja godine očekuje se završetak izgradnje postrojenja u Pljevljima i Beranama, a planiraju se i slični sistemi u Danilovgradu i Glavnom gradu.

Kako je naveo Radulović, svaki razvoj nosi jednu od najsloženijih dilema - kako naći ravnotežu između brzog ekonomskog razvoja i očuvanja životne sredine.

„Crna Gora, koja je zaštitila 13 odsto teritorije, veoma je posvećena tom pitanju“, dodao je Radulović.

On je zamolio građane da pomognu milenijumske projekte države.

Autoput, kako je kazao, gradi se na benefit svih građana, a izgradnja će kasniti zbog ekoloških razloga, zbog zaustavljanja izgradnje jedne od njegovih stopa.

„Vrlo smo rigidni i rigorozni, 154 dana je bila zaustavljena gradnja dok se ne ispune svi ekološki standardi. Ne znamo čemu i zašto se takvi razgovori vode, pokušali smo na tehničkom nivou da dokažemo i objasnimo, međutim ne nailazimo na razumijevanje”, rekao je ministar.

Predsjednik Udruženja za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore, Miloš Ražnatović, kazao je da po tom pitanju država mora biti svjesna nedostataka kako bi napravila što kvalitetniji sistem.

Šefica sektora za politiku Delegacija EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, rekla je da vodovodna infrastruktura nije na zadovoljavajućem nivou, jer oko 40 odsto stanovništva nije priključeno na kanalizacionu mrežu.

Halačeva je rekla da je EU uložila oko 21 milion EUR u tu oblast, i da se za infrastrukturu i prirodno okruženje moraju naći modeli koji su održivi.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da se Crna Gora suočava sa pritiskom na infrastrukturu i da treba napraviti realne kapacitete kako bi se opslužili i građani i turisti.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i glavni pregovarač za Poglavlje 27, Saša Radulović, kazao da je to najvažnije poglavlje, jer uređuje sam život.

„Posvećeni smo otvaranju Poglavlja 27, i ističem da je državna administracija uradila sve što je od nas traženo. Vjerujem u snagu našeg prijateljstva sa EU i da će zemlje članice dati zeleno svjetlo za našu pregovaračku poziciju”, istakao je Radulović.