24-05-2024

Festival Grad teatar: Nasljeđe i inovacija u skladu sa ovogodišnjim sloganom „Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš!”

U petak, 5. jula, sa početkom u 21 čas na sceni Između crkava biće otvoren XXXVIII festival “Grad teatar”.


Foto: Grad teatar

"U festivalskom izdanju pred nama očekuje nas preko 50 programa koji će poštovaocima pozorišne, muzičke, likovne, književne, ali i multimedijalne umjetnosti omogućiti uvid u inovativne poetike i forme brojnih autora koji kreiraju tokove kulturno-umjetničkog stvaralaštva zemlje i inostranstva", saopšteno je iz Grad teatra.

Pored inovativnosti, kako ističu, ovogodišnji odabir programa vođen je i proaktivnim odnosom prema kulturnom nasljeđu, umjetničkoj zaostavštini velikana, ali i značajnim društvenim izazovima, koji na kreativan način potvrđuju svoju vrijednost i u umjetničkim formama savremenog doba. Stoga je ovogodišnji slogan “Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš!”, citat iz drame “Nadpop Kojović” koju je pisala Vida Ognjenović za potrebe festivala, na najbolji način odredio kako pravac konceptualizacije, tako i odabir ovogodišnjih programa.

"Spoj nasljeđa i savremenosti, tradicije i inovativnosti i stalne zagledanosti u budućnost bio je i idejno polazište ovogodišnjeg vizuelnog rješenja festivala, koje, po prvi put za potrebe festivala, radi Slavimir Stojanović Futro, jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera sa ovih prostora", navode se u saopštenju.

Inovativnost će obilježiti i organizacioni dio festivalskih aktivnosti, budući da će JU “Grad teatar” publici od ove godine omogućiti i on-line kupovinu ulaznica za sve festivalske programe, koja otpočinje 1. juna.

"Budući da za nekoliko programa još uvijek čekamo odgovore na upućene pozive, ovo je još uvijek radna verzija programa, koji će biti upotpunjen do istog datuma, 1. juna 2024. godine, kako bi poštovaoci i publika festivala blagovremeno, kao i da sada, planirali vrijeme za praćenje svih festivalskih programa", kazali su iz Grad teatra.

Sve informacije o programima, datumima održavanja, on-line kupovini i eventualnim izmjenama biće dostupne putem sajta JU „Grad teatar“ www.gradteatar.me, FB i IG stranice, naloga na Tviteru i vajber-kanala.