12-12-2023

Festival “Stripovanje” u četvrtak u holu Akademije znanja

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, pod čijim okriljem se odvija Škola stripa i ilustracije, u četvrtak, 14. decembra biće realizovan festival stripa pod nazivom “Stripovanje”.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Iz Narodne biblioteke Budve podsjetili su da radionice stripa vodi Simon Vučković uz asistenciju Miloša Albijanića, te da je od marta 2017. godine školu stripa je prošlo više od 300 polaznika uzrasta od pet do osamnaest godina.

"Festival Stripovanje počeće u 16 časova radionicom Gosti crtaju s polaznicima Škole stripa i ilustracije u čitaonici Narodne biblioteke Budve. Nakon toga, u 17 časova u holu Akademije znanja biće otvorena izložba polaznika Škole o kojoj će govoriti predavači Simon Vučković i Miloš Albijanić. U 17.15 slijedi predstavljanje projekta WOMCOM i najava međunarodne radionice stripa u Budvi o čemu će detaljnije govoriti organizatori strip-autor Jovan Gvero i Simon Vučković. Udruženje strip-autora Crne Gore je partner s mrežom kulturnih organizacija u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Grčkoj na projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM”. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa. U 17 č i 30 min. uslijediće predstavljanje strip-izdavaštva Studentskog kulturnog centra Novi Sad sa kojim će nas upoznati urednik Jovan Gvero. Gvero skoro dvije decenije radi kao izdavač u Studentskom kulturnom centru Novi Sad, producent je i urednik. U svijetu stripa najpoznatiji je kao urednik festivala Novosadski strip vikend koji realizuje pri navedenoj instituciji", najavili su organizatori.

Promocija izdanja "Titogradsko stripovanje" i "Lovac na vampire" na programu Festivala su u 18.15 časova a govoriće autori Slobodan Bobo Lalović i Miodrag Spasojević.

"Slobodan Bobo Lalović se bavi slikanjem, ilustracijom, stripom... Član je Udruženja strip-autora Crne Gore i uključen je u više aktivnosti. Svoj rad predstavljao je kroz štampane i elektronske medije, kao i na majicama, zatim oslikavanjem murala i sl. Miodrag Spasojević se bavi stripom, ilustracijom, muralom i muzikom. Stripovi koje radi pripadaju „evropskom realističnom stripu“ u koji po stilu ulaze sve tri najvažnije scene: francusko-belgijska, italijanska (Boneli) i zemalja zapadnog Balkana. Do sada mu je izdavačka kuća „VINART“ objavila dva samostalna izdanja stripa od kojih je jedan nagrađen 2023. na konkursu Međunarodnog salona stripa u Velesu. Predstavljanjem ovih izdanja završava program ovogodišnjeg festivala Stripovanje", saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.