27-01-2022

Humanost u krvi: Kilibarda i Kapisoda dobitnici plaketa za datu krv

Članovi Upravnog odbora DDDK "Radivoje Pima", Ljubica Kilibarda i Jovica Kapisoda dobitnici su srebrne i zlatne plakete za datu krv, iskazanu plemenitost i ljubav prema čovjeku.


Foto: PrintScreen

Članica UO društva dobrovoljnih davacalaca krvi "Radivoje Pima", Ljubica Kilibarda dragocjenu tečnost je donirala čak 40 puta i kako je istakla tu ne planira da se zaustavi.

"Da bi neko bio redovan davalac krvi, treba da bude zdrav, a kada je zdrav onda može da da krv. Redovni su kompletni pregledi krvne slike, zdravo je, a prije svega humanitarno. Lijepo se i duržimo sa društvima sa kojima sarađujemo, odazivamo se u na akcije u regionu", kazala je ona.


Foto: PrintScreen

Jovica Kapisoda još jedan je dobrovoljni davalac krv, a kako je kazao krv je prvi put donirao u vojničkim danima, na posljednjoj akciji DDDK po pedeseti put pokazao je svoju humanost. On je istakao da je važno pokrenuti edukaciju o davanju krvi kod mladih.

"Slaba je edukacija kod mlađih članova, a ja na tome volim da radim. Najčešći davaoci krvi su preko 35 godina, i to je šteta, trebalo bi poraditi na edukaciji kod mladih kao što se nekada radilo u vojci. Mislim da bi sama transfuzija trebala da ima svoje akcije gdje bi išli po školama i edukovali mlade o važnosti davanja krvi", istakao je Kapisoda za dnevno informativnu emisiju Polis.


Foto: PrintScreen

On je istakao i to da će se akcije i aktivnosti durštva doržavati po planu i programu ukoliko to dozvole epidemiološke mjere.