19-08-2022

IJZ: Potvrđen drugi slučaj Majmunskih boginja

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da je u Crnoj Gori potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja.


Foto: IJZ, Arhiva

"Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od Majmunskih boginja. Ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem", kazali su iz IJZ-a.

Sprovedene su, kažu, sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

"Takođe, obaviještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja", kazali su iz IJZ-a.

Podsjećaju da Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj.

"Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedjelje", kazali su iz IJZ-a.

Apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.