06-08-2022

In memoriam: Ivo Marković, svjedok jednog vremena

Ivo Marković, borac NOR-a, predsjednik OBNOR-a Budva od 1941. do 1945. godine, član Skupštine SUBNOR-a Crne Gore i nosilac više ratnih i mirnodopskih odlikovanja i priznanja, preminuo je 4. avgusta u 90 godini, a danas je sahranjen u rodnim Gornjim Poborima.


Foto: privatna arhiva

"Bila nam je čast i privilegija da ga poznajemo i saradjujemo sa njim. Ponosni smo što smo bili njegovi drugovi i prijatelji. Hvala našem Ivu na velikom doprinosu u radu naše i njegove boračke organizacije i što je u životu odigrao časnu ulogu uspravnog hoda. Po dobru ćemo ga pamtiti, sa ponosom spominjati i od zaborava čuvati. Neka mu duša počiva u vječnom miru i spokoju. Saučešće porodici, rodbini i prijateljima. Neka mu je vječna slava" kazao je Radojica Radojević, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore.



Ivo Marković je u medijima često govorio o teškom periodu zatočeništva u zloglasnom logoru na Mamuli, u drugom Svjetskom ratu, gdje su on, njegova braća i sestre sa majkom proveli mučan period života. Italijanski fašisti su im zapalili kuću, a spletom srećnih okolnosti izbjegli su sigurnu smrt strijeljanjem i odvedeni su u pomenuti logor.



Marković je bio jedan od glavnih organizatora obilježavanja godišnjica bitaka vođenih u Poborima, gdje se hrabro ginulo za slobodu.

Slobodarski duh ga nije napuštao do poslednjeg daha i svima je bio primjer kako se od zaborava čuvanju uspomene na izuzetno težak period u herojskoj istoriji Crne Gore.

J.M.