15-08-2017

In memoriam: Jovan Jovo Ivanović

Poznati budvanski slikar i osnivač Moderne galerije Jovan Jovo Ivanović iznenada je preminuo danas u 85. godini života.

In memoriam: Jovan Jovo Ivanović | Radio Televizija Budva

Jovan Ivanović je rođen u Budvi, 22. oktobra 1932.godine.

Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, školovanje je nastavio u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

Diplomirao je u istoj školi na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića, a potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji, Austriji, Belgiji...a iste godine je postao i član ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije.

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Dobnik je brojnih nagrada, među kojima Novembarske nagrade grada Budve( 1974), Nagrade Cetinjskog salona 13. novembar (1974), Druge nagrade na Internacionalnoj izložbi slika, grafika i skulptura u Materi, Italija (1976), te Nagrade ULUCG za crtež Milo Milunović (1989).

Komemorativna sjednica povodom smrti istaknutog umjetnika iz Budve Jova Ivanovića biti održana u četvrtak 17. avgusta sa početkom u 9 časova, u prostorijama Moderne galerije Budva.