04-09-2023

Istraživanje ponašanja putnika, porast „iskustvenih“ putovanja

Budući da je 2023. definitivno godina povratka u normalu za turizam na globalnom nivou, kompanija Mabrian je sprovela jedno interesantno istraživanje. Osnovi cilj je da se otkrije da li su putnici promijenili svoje navike i ponašanja prilikom putovanja nakon pandemije


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kompanija Mabrian je specijalizovana za prikupljanje i analizu svih podataka i informacija vezanih za putovanja. U posljednjem istraživanju oni provjeravaju da će putnici ostati u skladu sa navikama koje su stekli u pandemiji, ili će se sve vratiti na neke tradicionalne turističke aktivnosti. Istraživanje potvrđuje porast iskustvenih putovanja najviše od svega.

Kako bi dobili odgovor, analizirali su spontano ponašanje i preferencije putnika širom svijeta koristeći Social Listening. Ova metodologija se bazira na tehnikama Big Data i vještačke inteligencije za analizu više od 400 miliona interakcija povezanih sa turizmom na društvenim mrežama. Istraživanje je obuhvatalo period od 2019. do 2023. godine.

Rezultati ove studije predstavljeni su tokom webinara koji je organizirao AVIAREPS pod nazivom "Promjena ponašanja i trendova putnika". Tu su, osim Mabrian studije, svoja viđenja o ovom pitanju predstavili Marriot International i Qatar Tourism.

Zdravlje prije svega

Glavni zaključak studije je da iskustvene aktivnosti preuzimaju vođstvo kada su u pitanju konvencionalne želje za putovanjima. Kada kažu iskustvene aktivnosti, podrazumijevaju sve vezano za wellness, aktivan i životni stil, prirodu i gastronomiju. S druge strane, konvencionalne motivacije putovanja podrazumijevaju umjetnost i kulturu, atrakcije, ljetnji ili porodični odmor, šoping, noćni život i slično.

Podijelivši aktivnosti u dva različita bloka, podaci pokazuju kako su iskustvene aktivnosti značajno porasle u posljedne četiri godine u odnosu na konvencionalne aktivnosti. Aktivnosti koje su poprimile najveći porast tokom ovih godina i dosegle najviši nivo interesa odnose se direktno na zdravlje i brigu o blagostanju tela i duha.

S druge strane, konvencionalne aktivnosti koje su izgubile najveći dio svoje važnosti su umjetnost i kultura. Način na koji putujemo se stalno mijenja. Od tradicionalnog odmora i sunčanja na primorskim destinacijama do kulture i šopinga u gradovima. Turizam je industrija koja se stalno prolagođava, mijenja ili transforimiše.

Za destinacije i turističke kompanije je izuzetno bitno da prepoznaju nove globalne trendove među putnicima. Oni moraju da prilagode svoje ponude i turističke proizvode da budu što raznovrsniji i što više u skladu s novim trendovima. To je jedini način da ostanu u poslu i da budu konkurentni.


(TU Magazin)