20-10-2020

Izdavanje stanova na dan može ugroziti hotele

Izdavanje stanova na dan je sve prisutnije u Crnoj Gori što, ako se takav trend nastavi, direktno može da ugrozi poslovanje hotela, saopštili su iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa Ministarstva turizma.

Izdavanje stanova na dan može ugroziti hotele | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Iz Direktorata su kazali da izdavanje stanova na dan sve popularnija pojava.

“Razlog tome je veliki broj stanova koji su izgrađeni posljednjih godina, a na tržištu nekretnina nijesu našli svoje kupce. Kako su cijene stanova koji se izdaju na dan niže od cijena smještaja u hotelima, ova vrsta ponude dobija na popularnosti. Na taj način određeni broj posjetilaca koji dolaze u Crnu Goru poslovno, turistički ili nekim drugim povodom, odlučuje se za smještaj u stanovima”, rekli su predstavnici Direktorata Pobjedi.

Oni su naveli da izdavanje stanova na dan ugrožava hotele i da će ukoliko se nastavi taj trend, hoteli gubiti veliki broj gostiju.

“S druge strane, vlasnici stambenih jedinica iznajmljuju veliki broj stanova bez ugovora, što predstavlja ilegalnu radnju. Nije poznato koliki su gubici nastali po osnovu naplate poreza usljed iznajmljivanja ovog oblika smještaja. Evidentno je da se ovakvim vidom rentiranja onemogućava registacija i evidencija gostiju, kao i prihodi od aktivnih stambenih jedinica”, poručili su iz Direktorata.

Iz Direktorata su kazali da se procjenjuje da u Crnoj Gori oko 25 do 30 odsto smještajnih kapaciteta u individualnom smještaju nije registrovano.

“Na rješavanju ovog problema, odnosno na suzbijanju broja neregistrovanog smještaja se radi godinama unazad kroz razne medijske kampanje pojednostavljenje dobijanja dozvola, objedinjavanje privatnog smještaja i slično”, naveli su iz Direktorata.

Oni smatraju da problem koji se odnosi na nelegalni smještaj nije samo prisutan u Crnoj Gori, već se sa tim susrijeću, u većoj ili manjoj mjeri, sve zemlje u kojima je turizam jedna od značajnijih grana privredne djelatnosti.

“Prihodi ostvareni u neregistrovanom smještaju korespondiraju sa procjenom o nelegalnom smještaju. To znači da u sivoj zoni postoji najmanje 30 odsto ostvarenog prihoda. Uzevši u obzir da prihodi od turizma čine značajan dio budžetskih prihoda, taj podatak u dovoljnoj mjeri govori o negativnim efektima po ukupan budžet države”, tvrde u Direktoratu.

U Podgorici je, kako su Pobjedi kazali, registrovano 111 izdavalaca, od čega su 74 stana, a ostalo su apartmani i sobe.

Šefica Sektora za preduzetništvo i poljoprivredu Glavnog grada, Mirjana Perović, saopštila je da je iznajmljivanje stanova turistima regulisano Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, gdje je stan definisan kao dio građevinske cjeline - zgrade koji se povremeno koristi za iznajmljivanje turistima.

“Stanovi se po pravilu ne mogu iznajmljivati turistima bez odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, to jest bez rješenja o upisu u Centralni turistički registar”, rekla je Perović.

Iz Poreske uprave (PU) su naveli da je prema odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, poreski obveznik poreza na dohodak rezidentno odnosno nerezidentno lice koje ostvari dohodak iz izvora utvrđenih zakonom.

“U slučaju zakupa poslovnog prostora, stana, kuće ili zemljišta, gdje se kao zakupodavac javlja rezidentno fizičko lice, a zakupac preduzeće ili preduzetnik, isplatilac prihoda obračunava, obustavlja i uplaćuje akontaciju poreza na prihode od imovine, shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica”, objasnili su iz PU.

Kako su dodali, osnovica za obračun poreza je 70 odsto ugovorene bruto naknade, dok se porez obračunava po stopi od devet odsto.

Iz PU je saopšteno da u postupku inspekcijskog nadzora, poreski inspektor obavlja kontrolu tačnosti obračunavanja i plaćanja obaveza po osnovu prihoda od imovine i imovinskih prava na osnovu prethodno dostavljenih ugovora o zakupu od notara, kao i blagovremenost podnošenja poreskih prijava.


Izvor: Fos