12-07-2016

Izložba „Gaser u Crnoj Gori, Potreba i ponos“

U utorak 12. jula će u Arheološkom muzeju u Starom gradu Budve u 20:30h biti otvorena izložba pod nazivom „Gaser u Crnoj Gori, Potreba i ponos“.

Izložba „Gaser u Crnoj Gori, Potreba i ponos“ | Radio Televizija Budva

Izložba Gaser u Crnoj Gori, Potreba i Ponos, nakon Bara predstavlja se i budvanskoj javnosti. Revolver Gaser zauzima posebno mjesto u istoriji Crne Gore. Ovaj projekat ima za cilj da predstavi detalje i pojedinosti vezane za upotrebu ovog revolvera u našoj zemji.

Posjetioci će imati priliku da uoči državnog praznika 13. jula vide 30-ak revolvera na panoima, raznih tipova, koji su bili u upotrebi od 1873. godine do II svjetskog rata, kao i originalne primjerke oružja koji sudio muzejskog fonda Arheološkog muzeja Budve i Zavičajnog muzeja u Baru. Za potrebe izložbe napravljen je dokumentarno-informativni film u trajanju 40 minuta o Gaser revolveru, koji kompleksnu priču o ovom oružju prikazuje kroz nekoliko različitih aspekata.

Autori izložbe su kustos Draginja Radonjić, istoričar, viši kustos Goran Bubanja, istoričar i  kustos Goran Pajović, arheolog.

Izložba će trajati do 1. avgusta.