28-04-2023

JU „Grad teatar“ učestvovala na Samitu u organizaciji Evropske festivalske asocijacije

U organizaciji EFA, Evropske asocijacije festivala, koja okuplja oko 100 festivala iz 40 zemalja, održana je 71. Samit festivala umjetnosti od 23. do 26. aprila u Peraladi i Đironi. Domaćin Samita bio je Festival Kastel de Peralada.


Foto: JU „Grad teatar“

Kako je JU „Grad teatar“ Budva članica EFA od 2021. godine, ovo je bila prilika da predstavnici institucije neposredno učestvuju u radu Skupštine i članove Evrospke asocijacije festivala upoznaju saaktivnostima „Grada teatra“, saopšteno je iz ove javne ustanove.

"Samitu je prisustvovalo 227 učesnika, zvaničnika EFA, predstavnika festivala i festivalskih udruženja širom Evrope članova EFA, predstavnika gradova pokrovitelja festivala, gradova kandidata, kao i lokalnih zvaničnika Peralade i Đirone, koji su podržali organizaciju Samita", navode u saopštenju.

JU „Grad teatar“ su, kako dodaju, zastupale Milena Lubarda Marojević, direktorica, Svetlana Ivanović, glavna urednica programa, i Aleksandra Maslovar, menadžerka za programske politike i planiranje.

"Tokom generalne Skupštine EFA, kojom je predsjedavao Jan Brajrz (Jan Briers), predsjednik Evropske asocijacije festivala, predstavljen je istorijat „Grada teatra“, dosadašnje aktivnosti institucije, započeti međunarodni projekti, kao i dugoročni ciljevi. U radnom dijelu, predstavnice institucije pratile su panel diskusije, učestvovale u radionicama, ali i imale niz razgovora sa direktorima i menadžerima evropskih festivala sa ciljem ostvarivanja saradnje i razmjene programa u narednom periodu. Uz to, sa zvaničnim predstavnicima EFA vođeni su razgovori i postignut preliminarni dogovor o organizovanju Skupštine festivala umjetnosti u Budvi u maju 2026. godine", zaključuje se u saopštenju Grad teatra Budva.