08-04-2020

Kako ojačati imunitet: Deset osnovnih stvari

Neko ponekada, a neko vrlo često zapadne u stanje slabog imuniteta. Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo i vjerovatnost da ostanemo zdravi.



Za vas smo priredili listu sa deset preporuka za podizanje imuniteta. Radi se o efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete tri metode koje vam je najlakše sprovesti i ostati im "vjeran". Dobri rezultati neće izostati.

Pijte sok od limuna

Ovo ne govorimo samo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje njime što je dobro za imunitet, ali takođe ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kisjelost (pH vrijednost) podstiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

Limun možete piti svježe iscijeđen, možete ga dodavati u čaj, umjesto sirćeta u salatu, pri kuvanju. Probudite svoju kreativnost.

Koristite prirodne sastojke za podizanje imuniteta

Spomenućemo dva najefikasnija: Bijeli luk ili češnjak je jedan od najjačih prirodnih antibiotika i dobro je barem jednom nedjeljno najesti se istog. Sirovi češnjak bolji je od kuvanog, ali opet, kuvanjem se smanjuje njegov miris, a to će mnoge nagnati da ga kuvaju. Neki kupuju tablete sa bijelim lukom u apoteci, ali vam mi ipak preporučujemo čisti češnjak sa pijace.

Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je aloa vera. Aloe vera se ponekad opisuje kao čudotvorna biljka koja liječi sve bolesti. Mi ne bismo išli tako daleko sa tvrdnjama, ali je svakako preporučujemo.

Eterična ulja takođe spadaju u ovu kategoriju i mogu doprinijeti jačanju obrambenog sistema.

Spavajte dovoljno

Svato od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definisati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo šest sati sna u prosjeku, a neke i do deset sati. To zavisi i o vaših godina, godišnjem dobu, kao i o tome koliko ste fizički aktivni. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za vaše tijelo. Dobar san poboljšaće vašu sposobnost razmišljanja, popraviti vam raspoloženje, čak i uljepšati kožu (zato se kaže “beauty sleep”). Nedovoljna količina sna narušava imunitet.

Pijte puno vode

Postoji jedno pravilo koje kaže:

Većina glavobolja javlja se zato što ljudi jednostavno ne piju dovoljno vode.

Žeđ nije jedini znak manjka vode, glavobolja takođe signalizira dehidraciju. Koliko vode vam treba? Teško je tačno reći jer i to zavisi od raznih faktora, ali minimalno litra i po dnevno.

Smanjite unos kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, ona je antioksidans baš kao i čokolada. Ipak, kafa izvlači vodu i minerale iz tijela. Uz nju pijte obavezno i vodu da nadoknadite izgubljene tečnosti.

Smanjite unos slatkog

Ako ćete se držati samo jednog savjeta od ovih koje smo ponudili, neka to bude ovaj. Eliminišite šećer iz prehrane i primijetićete pozitivne promjene u tijelu, postaćete energičniji i manje ćete obolijevati.

Rafinisani šećer ima određene sličnosti s drogom, što ga više konzumirate, više ga i želite. Tako se stvara zavisnost.

Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo podiže nivo šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet. Neki doktori koji su svjesni problema unosa šećera ići će tako daleko da će vam prije savjetovati da prestanete unositi šećer nego da prestanete pušiti. Nemojte šećer zamijeniti zaslađivačima, ona su na svoj način takođe prilično štetna.



Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini su neophodni za zdravo tijelo, zdravi um i, naravno, za imunitet. Dijete koje propisuju smanjen unos proteina obično obiluju u ugljenimhidratima.

Opskrbite se zalihom voća i povrća

Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i enzima. Ako niste u mogućnosti da se hranite zdravo, vitamine možete nadoknaditi vitaminskim dodacima. Svako voće ima drugačiji hemijski sastav, a zlatno pravilo je konzumirati voće i povrće svih boja, od bijele i žute do tamno crvene i crne.

Vježbajte i provodite vrijeme na svježem vazduhu

Danas je nažalost normalno provoditi 90 % vremena u zatvorenom prostoru, domu, kancelariji ili tržnom centru. Svjež vazduh dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i slično takođe imaju jak učinak na imunitet.

Smanjite nivo stresa u životu, priuštite sebi stvari koje volite

Provodite vrijeme s prijateljima, pođite na masažu, pripremite sebi toplu kupku. Raspoloženje i zdravstveno stanje su povezani. Stres je važan impuls koji je, evolucijski govoreći, zaslužan da životinje pobjegnu na vrijeme kada primijete opasnost. U današnje vrijeme nema koristi od stresa u situaciji kada vam npr. neko kaže nešto ružno.

Smanjite nivo stresa kako god znate. Možda je za vas joga, meditacija, autogeni trening. Riješite li se stresa život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.








Izvor: krenizdravo
Foto: Ilustracija