31-10-2022

Kako poboljšati imunitet kod djece

Roditelji se često obraćaju pedijatru sa pitanjem zašto su njihova djeca stalno bolesna, plašeći se tzv. smanjenja imuniteta. Imuni sistem kod djece nije dovoljno razvijen, pa se virusi i bakterije prosto lijepe za njih.

Kako poboljšati imunitet kod djece | Radio Televizija Budva

Ilusracija, Foto:Shutterstock

SPAVANJE

San je djeci potreban za rast i odmor od dnevnih aktivnosti. Poznato je da se hormon rasta luči najviše u toku spavanja. Djeci treba obezbijediti dovoljno vremena za spavanje u odnosu na uzrast, za predškolsku djecu je optimalno 10 sati sna dnevno, za stariju djecu i odrasle 7 do 8 sati.

TEČNOST

Djeci treba dovoljno tečnosti, prije svega u vidu vode, mlijeka, jogurta i prirodnih sokova. Treba izbjegavati gazirane napitke koji sadrže šećer i vještačke zaslađivače. Mlijeko i jogurt su bogati kalcijumom koji je važan za rast kostiju kod djece. Enzimi u jogurtu vraćaju ravnotežu digestivnom sistemu, posebno je dobar jogurt sa dodatkom probiotika. Preporučuje se oko 8 čaša napitaka dnevno, a u toku bolesti se količina tečnosti koja je potrebna djeci udvostručuje.

ISHRANA

Svježe voće i povrće su najbolji izvori vitamina i antioksidanasa. Za određene vrste voća i povrća je pokazano da podstiču funkciju imunog sistema. Od voća su to jagoda, papaja, guava, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija, mango, banana, a od povrća paradajz, brokoli, spanać, slatki krompir, šargarepa, tikva, crni i bijeli luk. Djeci treba smanjiti slatkiše, jer šećeri djeluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela. Djeca treba da unose i dovoljno tzv. dobrih masnoća u vidu maslinovog ulja ili morske ribe kao izvora omega-3 nezasićenih masnih kisjelina, a maksimalno smanjiti obroke u vidu brze hrane. Djeca treba da imaju 5 obroka dnevno, raspoređenih u tri glavna obroka i dvije užine.

SUPLEMENTI

Vitamini i minerali se bolje iskorišćavaju u organizmu ukoliko se unesu preko svježeg voća i povrća, ali kod djece koje nemaju naviku takve ishrane mogu se primijeniti i suplementi. Sa primjenom suplemenata treba biti oprezan, posebno kod mlađe djece koja zbog nedovoljne razvijenosti sistema za varenje nemaju sposobnost metabolizma ovih materija. Suplemente nije neophodno stalno primjenjivati, najbolje je primijeniti ih u toku ili nakon bolesti. Treba izabrati preparate koji sadrže dobro izbalansiran odnos više vitamina i minerala. U tim preparatima treba da bude dovoljno tzv. velika 3 vitamina, a to su vitamini C, E i A, koji pored stimulacije imunog sistema, imaju i dejstvo na uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Vitamin C aktivira limfocite (vrsta belih krvnih ćelija koja učestvuje u imunom odgovoru organizma), podstiče stvaranje antitijela i anti-virusnog citokina interferona-gama. Vitamin E takođe aktivira limfocite, ali i NK ćelije koje mogu direktno da uni- štavaju mikroorganizme, dok je vitamin A odgovoran za održavanje vlažnosti sluznica i na taj način se organizam brani od ulaska mikroorganizama. Od minerala je najvažniji cink, koji podstiče stvaranje limfocita. Veoma često se u suplementima nalaze i „dobre bakterije“ u vidu probiotika, koji podstiču odbrambenu funkciju sistema za varenje.

VAKCINACIJA

Roditelji treba da vode računa da se djeca vakcinišu na vrijeme, prema kalendaru vakcinacije. Zahvaljujući vakcinaciji se smanjilo obolijevanje i smrtnost od mnogih po život djece opasnih bolesti, a neke bolesti su u potpunosti iskorijenjene. Ukoliko odbijaju da vakcinišu svoje dijete, roditelji treba da budu svjesni rizika koju takva odluka sa sobom nosi.

FIZIČKA AKTIVNOST

Djeci treba obezbijediti dovoljno fizičke aktivnosti, najmanje pola sata dnevno. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za djecu uzrasta od 5 do 17 godina je da imaju najmanje 60 minuta srednje do intenzivne fizičke aktivnosti u toku dana. Fizička aktivnost može da bude u vidu organizovanog sporta, ali i trčanja, vožnje bicikla ili plesa.

DATI DOBAR PRIMJER DJECI

Djeca treba da rastu u lijepom okruženju u vidu čistog doma, svakodnevnog kupanja i razvijanja higijenskih navika. Roditelji treba da pruže dobar primjer djeci u vidu pravilne ishrane i navika vježbanja. Na kraju, roditelje treba uputiti da kako dijete raste, tako će se razvijati i njegov imuni sistem, pa će se sve bolje boriti protiv infekcija i ređe oboljevati.

NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ

Izvor: drraketić.rs