18-04-2021

Kanada najbolja zemlja u 2021. godini

U šestom godišnjem izvještaju Najbolje zemlje svijeta za 2021. Kanada se našla na prvom mjestu među 78 država koje su obuhvaćene izvještajem. Za 2020. godinu izvještaj je obuhvatao 73 države, a Kanada je zauzela drugo mjesto iza Švajcarske. Analiza je urađena prema procjenama U. S. News, BAV Group i Wharton School of the University of Pennsylvania, piše Radio Slobodna Evropa (RFE).

Kanada najbolja zemlja u 2021. godini | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay/FrankWinkler

Percepcija je određena na osnovu 76 atributa, poput ekonomske stabilnosti, jednakosti polova, dobrog potencijala za turizam ili dobre hrane, koji su grupisani u deset kategorija: avanturizam, agilnost, uticaj na kulturu, preduzetništvo, baština, pokretač, otvorenost za posao, moć, društvena svrha i kvalitet života.

Izvještaj otkriva važnost socijalne pravde kao globalne ambicije i kao neočekivane društvene nuspojave krize izazvane panedmijom COVID-19 i uticaja teorija zavjere na društvenu klimu.

Kako prenosi RFE, Kanada je na prvom mjestu po kvalitetu života i svrsishodnosti društva.

Takođe se doživljava kao država koja ima dobro tržište rada, brine o ljudskim pravima i zalaže se za socijalnu pravdu. Pored toga, Kanada se našla na prvom mjestu kao najbolja zbog uvjerenja da nije korumpirana i poštuje imovinska prava.

Socijalna pravda je kao globalno istaknuta ambicija zauzela važno mjesto u metodi rangiranja država. Osamdeset posto građana globalno, kako pokazuje izvještaj, ima osjećaje koji ukazuju na potrebu za socijalnom pravdom, širokim pojmom koji se odnosi i u sebi sadrži pokrete koji pozivaju na rješavanje rasne i rodne nejednakosti, dok se 76 posto ljudi uključenih u ovo istraživanje, slaže da je neka država jača kada je rasno i etnički raznolikija.

Na drugom mjestu je Japan, na trećem Njemačka, a Švajcarska i Australija su rangirane kao četvrta i peta zemlja.

Od država Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije na listi su se našle Hrvatska na 40., Slovenija na 60. i Srbija na 76. mjestu dok ostale nisu uvrštene.


Izvor: Radio Slobodna Evropa