11-05-2023

Kapisoda za Portal: Mogren pamtim od momenta osvajanja dvije titule do faze gašenja, što mi je najžalije od svega

Tridesettrogodišnji Budvanin Aleksandar Kapisoda već osam godina igra fudbal van granica Crne Gore, na Tajlandu. On je u intervjuu za naš portal istakao da ta odluka definitivno nije bila pogrešna kada se pogleda sa svakog aspekta života. U nastavku pročitajte jednu zanimljivu sportsku priču.


Foto: Privatna arhiva

Početak fudbalske karijere u nekadašnji FK Mogren

"Za FK Mogren sam debitovao sa 16 godina, a počeo sam sa sedam godina i prošao sve selekcije do prvog tima. Ovaj fudbalski klub pamtim od momenata kada smo uzeli dvije titule do momenta kada je klub bio u fazi gašenja, što mi je najžalije od svega. Na Tajlandu sam osam godina i ranijih godina sam imao pozive za evropske zemlje, ali mnogo toga je uticalo na razvoj karijere. Ponajviše možda povreda koljena koja me odvojila godinu dana od fudbala. Nakon oporavka od povrede odlučio sam se da prihvatim ponudu koju sam dobio sa Tajlanda", sa osmjehom započinje razgovor Kapisoda.



Kako je istakao, odluka da započne život van granica Crne Gore u svakom smislu je bila ispravna.

"Klub gdje sam prvo došao je bio u Bangkoku, glavnom gradu u kojem sam proveo četiri godine i koji je u svakom smislu atraktivan grad. Nakon osam godina smatram da ta odluka nije bila pogrešna sa svakog aspekta kada se pogleda. Od fudbala, preko života, novog iskustva, a na kraju i sa te finansijske strane. Kao i svaki početak, pa tako i ovaj, bilo je teško navići se na hranu, temepraturu i sami karakter ljudi koji su u svakom pogledu drugačiji od našeg", istakao je on.

Na pitanje kako bi ocijenio tamošnju ligu, Kapisoda je dao sledeći odgovor

"Kada bi uporedio fudbal u Aziji i u Crnoj Gori, mogao bih reći da je fizički zahtjevniji, u smislu trošenja jer su tamo velike temperature i sama fizionomija igrača na Tajlandu je takva da ima dosta trčanja. Taktički su dosta slabiji, najviše iz razloga što se oni igraju fudbala više nego što je rezultat prioritet. Svaka ekipa može da ima tri stranca van Azije, tako da je svake godine teže da se opstane. Dosta se ulaže iz godine u godinu, mada je nakon korone dosta usporilo sve. Drugi klub mi je bio Thai Honda i vlasnik je bila japanska moto kompanija Honda, koji su samu organizaciju doveli do savršenstva gdje sam i najviše uživao u svakom smislu. Velika je zemlja tako da imaju nekih šest ili sedam liga i u prve dvije se više ulaže, a najviše iz razloga što su svi klubovi privatizovani i kod njih je prestiž ko će da napravi veći uspijeh u fudbalskom svijetu. Vole fudbal, pogotovo strane igrače na koje najviše vrše pritisak da donesu razliku na terenu", istakao je on.



Nova struja: Nakhon Panthom

"Poslednji klub u koji sam zaigrao je u drugoj ligi. Taj poziv sam prihvatio iz razloga jer je moj bivši trener preuzeo isti taj klub. Predsjesnik je uveo klub za tri godine, za tri ranga više i bila je ambicija da i ove godine to isto uradimo. Imao sam sasvim korektnu sezonu iza sebe iako je u nekim segmentima moglo i bolje. Dao sam pet golova obzirom na to da sam defanzivac, to je i dobro sa statističke strane. Grad je u blizini najljepših turističkih mjesta na Tajlandu, tako da slobodne dane provodim uživajući sa porodicom", kazao je on.



Fakultet za sportski menadžment kao ulaznica u svijet trenera

"Što se tiče buducnosti prioritet mi je za sada da ostanem ovdje. Imam kontakte, ali za sada je još rano da razmišljam u nekom drugom pravcu. U slučaju da se ambicije i finansije ne poklope, ne isključujem povratak u Crnu Goru gdje bi taman priveo kraju Fakultet za sportski menadžment. To su mi neki planovi nakon karijere, kada završim školovanje koje je pod pokrićem FIFE. Tu gledam da steknem znanja da nakon karijere mogu da pomognem pri samoj sportskoj organizaciji u Budvi, jer imamo mnogo mogućnosti u našem gradu da napravimo i izdignemo sportski turizam na viši nivo", istakao je on.



Kapisoda: Vidim neke ambiciozne ljude u Budvi

"Sport u Budvi vidim dosta pozitivnije, takođe i neke ambiciozne ljude i trenere. Dragićević, Đorđević, Marković i Duško Ivanović, svi su oni do juče bili moji saigrači i drago mi je da okupljaju mlade ljude i nadam se da će to da ide uzlaznom putanjom", kazao je on.

Za sami kraj razgovora, Kapisoda je poručio da treba dati veću podršku mladim sportistima i ambicioznim radnicima, jer je to svakoj državi i svakom gradu najbolji reprezent.

D.Č.