18-05-2021

Kazne za nenošenje maski prilikom čekanja u redu ispred javnih ustanova

Novčano kažnjavanje za nenošenje maske na otvorenom prostoru, koje je predviđeno izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosi se isključivo na čekanje u redu ispred javnih institucija, banaka, pošti i svih drugih ustanova koje pružaju usluge građanima, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kazne za nenošenje maski prilikom čekanja u redu ispred javnih ustanova | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: EPA-EFE (Divyakant Solanki)

„Kažnjavanje za eventualno nenošenje maski na otvorenom odnosi se isključivo na posebne uslove velikih gužvi, čekanja u redu ispred javnih institucija, banaka, pošti i sličnog“, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je agenciji MINA rekla da je prihvatljiv amandman koji su podnijeli poslanici Maja Vukićević i Milun Zogović da se kažnjavanje ne odnosi na revakcinisane građane.

Izmjenama Zakona predviđeno je obavezno korišcenje maski tokom boravka na otvorenom javnom mjestu prilikom čekanja u redu na neposredno pružanje usluga ispred državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, javnih ustanova i drugih subjekata koji vrše javna ovlašcenja, pravnih lica i preduzetnika u kojima se pružaju usluge građanima, priređivanje igara na sreću i slično.

Za nenošenje maske predviđena je kazna od 30 EUR za fizička lica, a za pravna do 30 hiljada EUR.