26-04-2023

Kazne zbog radnog vremena do 10.000 eura

Odlukom o radnom vremenu koja je usvojena u petak na sedmoj sjednici Skupštine opštine Budva, predviđene su kazne za pravna lica od 300 do 10.000 eura, za preduzetnike od 150 do 3.000, dok za fizička lica kazna za nepoštovanje ove odluke iznosi od 100 do 1.000 eura.


Foto: Arhiva, Foto:@travelbudva

Pomenutom odlukom utvrđuje se radno vrijeme i uslovi za rad poslovnih objekata privrednik društava, preduzetnika i ustanova koji pružaju usluge u oblasti komunalne djelatnosti, trgovine, ugostiteljstva i turizma, zanatstva, kulture i posla, igara na sreću i zabavnih igara kao i administrativno-uslužnih djelatnosti na teritoriji opštine Budva.

Nova odluka je, kako je istakla v.d. sekretarka Sekretarijata za privredu Jelena Savić, detaljnija i temeljnija u odnosu na prethodnu.

"Ovom odlukom se mnoga pitanja kao što su komunalne djelatnosti, ugostiteljstvo, trgovina i turizam, zanatstvo, kultura i sport, igre na sreću i zabavne igre pojašnjavaju kako bi je privredni subjekti u opštini Budva lakše primjenljivali. Novom odlukom je detaljno razrađeno radno vrijeme koje je duže od propisanog i navedena je sva potrebna dokumentacija koju je neophodno priložiti uz zahtjev za produžetak radnog vremena", objasnila je ona.

U nastavku možete pogledati koje su to Posebne odredbe:






Kazne od 100 do 10.000 eura

Odlukom o radnom vremenu za pravna lica su predviđene kazne od 300 do 10.000 eura, ukoliko u objektu u kome obavljaju djelatnost ne drže ovjerenu odluku o rasporedu radnog vremena.

Pravna lica će se kažnjavati i ako ne rade u vremenu utvrđenom odlukom o rasporedu radnog vremena ili u vremenu koje predviđa Odluka o radnom vremenu dužem od propisanog

Preduzetnici će biti kažnjeni novčanom kaznom od 150 eura do 3.000, odgovorno lice u firmi i fizičko lice od 100 do 1.000 eura ukoliko u objektu u kome obavljaju djelatnost ne drže ovjerenu odluku o rasporedu radnog vremena.

Kako je navedeno u odluci, poslove inspekcijskog nadzora nad sprovodenjem ove odluke vrši komunalni inspektor ili drugi inspekcijski organ u skladu sa obavezama i ovlašćenjima definisanim zakonskim odredbama. Komunalni nadzor i održavanje komunalnog reda u oblasti kontrole radnog vremena vrši komunalni policajac u skladu sa zakonskim propisima.

Kompletnu odluku možete pogledati OVDJE

D.Č.