02-07-2018

Klasične sijalice otišle u istoriju

Od 1. jula, na osnovu pravilnika o zahtjevima za eko-dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, nije dozvoljena prodaja klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i više, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Klasične sijalice otišle u istoriju | Radio Televizija Budva

Pravilnikom se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i više, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene pravilnika već našle na tržištu.

Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do nedjelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište, ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma piše u saopštenju.

Tehnički zahtjevi eko-dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama.

To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od nedjelje, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine dodaje se u saopštenju.

Zabrana sijalica snage od 60 W i više važi od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.